fbpx

10 ting du ikke vidste om Morten Hesseldahl

maj 6, 2024

Vi kender karaktererne i vores favoritkrimier. Vi bilder os også til tider ind, at vi kender vores favoritforfattere. Enten ved at have læst om dem eller måske efter at have mødt dem på Krimimessen. Men, hvor godt kender vi dem egentlig?

Vi har i samarbejde med Modtryk spurgt Morten Hesseldahl om han vil afsløre en håndfuld “hemmeligheder”, som de fleste af os læsere garanteret ikke kender til. De kommer her.

God fornøjelse!

  1. Som barn fandt jeg en pistol blandt min fars sokker. Det var jeg mere begejstret over end min mor var. Kort efter afleverede hun nemlig pistolen til politiet under en af deres frit-lejde-dage. Forklaringen var, at min far som gammel modstandsmand havde beholdt den af sentimentale grunde.
  2. Som ung løb jeg maratonløb. Fire i alt blev det til, hvoraf to af dem var på lige omkring tre timer. Det kan jeg virkelig ikke i dag, ikke engang ét på seks timer, men jeg kan stadig genkalde den vidunderlige følelse af at stå i målområdet og tænde den første smøg i meget lang tid.
  3. Mine tre første romaner skrev jeg sammen med Mich Vraa med den uretfærdige arbejdsfordeling, at jeg fandt på historierne, og Mich skrev teksten. Når jeg læser dem i dag, synes jeg, de er bedre, end jeg frygtede, men ikke helt så gode, som de kunne blive.
  4. Karl Popper er den filosof, der har påvirket mig mest.
  5. John Le Carré er den forfatter.
  6. Det meste af mit liv har jeg haft hunde omkring mig. Mest gravhunde, men også engang en Tibetansk Terrier, der fulgte mig overalt, fx med på cyklen til Roskilde Festival.
  7. Siden jeg som elleveårig så Dødens Gab (på en båd til Finland), har jeg været bange for hajer. Alligevel har jeg nu en del gange svømmet i selskab med dem og her senest badet i mudret vand, mens solen gik ned over Amazonjunglen. Der var ganske vist ikke hajer, men rigeligt af alligatorer, anakondaer og amazondelfiner. Jeg ved ikke, hvorfor jeg gør det, når jeg rent faktisk er ved at skide grønne grise, men bagefter føles det godt.
  8. Da bestyrelsen på Gyldendal og jeg blev så uenige, at vores veje måtte skiltes, var jeg først ærgerlig, siden blev jeg lettet, og i dag tænker jeg, at det var verdens bedste brud.
  9. Det kom bag på mig hvor begejstret, jeg blev for ballet, da jeg var chef for Det Kongelige Teater. Dansere er skønne, dedikerede mennesker, og det, de formår på en scene, er fuldstændigt overmenneskeligt. Tak!
  10. Spotify fortæller mig, at jeg tilhører den halve procent, der lytter mest til Van Morrison. Det skal nok passe. Han er sur og sej og altid værd at være i selskab med. No Guru. No Method. No Teacher. Jeg er helt enig, Van, men derfor behøver du vel ikke at have sådan nogle åndsbollede synspunkter.

Morten Hesseldahl er aktuel med spændingsromanen “Absalon”, som udkommer på forlaget Modtryk d. 8/5-2024