fbpx

Teddy Vork vinder prisen for årets horrorudgivelse!

marts 14, 2024

Så er det blevet afgjort, at forfatter Teddy Vork har vundet prisen for årets danske horrorudgivelse.

Det sker for novellesamlingen “Ubuden”, som er udkommet på 2 Feet Entertainment.

Det er Dansk Horror Selskab, der står for prisoverrækkelsen som vil finde sted på Krimimessen lørdag kl. 13.00 i Snedkeriet. Umiddelbart efter prisuddelingen vil Teddy Vork gå på scenen med interviewer Jacob Holm Krogsøe til en snak om “Ubuden”. Det er kl. 13.45 – 14.15 i Snedkeriet.

Det er tredje gang Teddy Vork modtager prisen. Han har tidligere vundet den for “Sprækker” i 2014 og for “Mulm” i 2020.

Krimimessen ønsker Teddy Vork et stort tillykke med prisen!

Juryens begrundelse

Det er tredje gang, at Teddy Vork vinder ”Årets horrorudgivelse”, og det er ikke et tilfælde. ”Ubuden” er en stærkt skrevet novellesamling, der både leger med novellernes form og indhold, men også samtidig har det til fælles, at de reelt er uhyggelige og ubehagelige. Novellerne tager det familiære og dagligdagen og gør dem pludseligt skræmmende. I hver novelle formår Vork at fremmale en snigende uhygge, som kryber helt ind på læseren. Fælles for novellerne er, at de er både stilsikre, overraskende og ikke mindst velskrevne. Vork formår at mestre at blande det ægte gys og dansk hverdagsrealisme med fine psykologiske detaljer.

Titlen ”Ubuden” rummer i den grad essensen af alle historierne, som scorer højt på horrorskalaen, fordi de er så uhyggelige. Forfatteren har et imponerende greb om sproget, der griber læseren og trækker denne helt ind i historien, hvor Vork fører os igennem det ene mere skræmmende scenarie efter det andet. Der bliver eksperimenteret med stilen og forskellige tilgange til horrorgenren – og det fungerer! Som læser overraskes man hver gang, at man læser en ny novelle – og hver gang får man straks lyst til at læse videre.

Om bogen “Ubuden”

Genkendelige hverdagsdanskere, hjemme, på arbejde, i børnehaver, med liv, håb, drømme, misforståelser og tvivl – og så dét, der ikke burde være der.

Dét uindbudte, det fremmede, det kun anede, det snigende, det vanvittige, det frygtelige. Dét, man ikke tør tale om, det, man fornemmer i kæresten, i barnet, i sig selv.

Dét, man ikke kan ryste af sig igen.

Det ubudne.

Om prisen

Dansk Horror Selskab har siden 2012 uddelt prisen for Årets Danske Horrorudgivelse, der blev indstiftet ved den stiftende generalforsamling 5. september 2011 på Hald Hovedgaard. Prisen er alle årene blevet uddelt på Krimimessen i Horsens.

Hvert år nominerer forlagene de udgivelser, de mener kan være kandidater til prisen. Denne longlist kortes via afstemning ned til 5 titler , som juryen herefter skal bedømme ud fra foreningens kriterier:

– Værket skal tilstræbe at skabe en følelse af uhygge, skræk og/eller foruroligelse for læseren
– Sproget skal være fængende og fascinerende
– Værket skal kunne underholde, udfordre og fastholde den voksne læser

Juryen består af 5 uvildige medlemmer, der vælges for 2 år af gangen med mulighed for forlængelse.