fbpx

Kommende krimier – marts 2023

februar 24, 2023

Her kan du få et overblik over et udvalg af de krimier og spændingsromaner, der udkommer slut februar og i løbet af marts måned 2023.

God læselyst.

“Missionen” af Britt Nørbak

Udgivelsesdato: 20/2-23
Forlag: Superlux

Julie Røpke befinder sig øverst i hierarkiet på den lukkede kvindeafdeling i det moderne superfængsel Omega Max. Med magten følger daglige konflikter, livsfarlige intriger og forbudte følelser. Julies relation til fængselsbetjent Christopher Nyholm kompliceres af et uventet gensyn med ekskæresten Mads Bremer, som fik hende dømt for Danmarkshistoriens største smykkerøveri. Et dødsfald tvinger Julie til at forsøge at flygte fra Danmarks mest sikre fængsel. På papiret en uoverkommelig bedrift, men hun er før sluppet afsted med det umulige. Kan det lykkes hende, når tiden er knap, forhindringerne øges, og presset er større end nogensinde? I samfundet udenfor rumsterer den utrættelige kriminalreporter Katrine Wulff, der opsøger Julie Røpkes søster, Iben, i håb om at komme til bunds i søstrenes hemmeligheder. Wulffs evne til at være på det rette sted på det rette tidspunktgiver hende en større rolle i Julies flugtforsøg, end nogen kunne have forestillet sig.

“Missionen” er andet fritstående bind i en spændingsserie, der foregår i et lukket dansk kvindefængsel.

“Kistemagerens Have” af Stuart Macbride

Udgivelsesdato: 1/3-23
Forlag: HarperCollins

Efterforskeren der ikke har noget at miste: Ash Henderson er tilbageEn massiv storm hærger den skotske kyst, og mens et særligt hus risikerer at smuldre i havet, bliver haven genstand for en uhyggelig efterforskning. Flere lig begynder nemlig at dukke op af jorden. Grusomhederne vil ingen ende tage, men eks-efterforsker Ash Henderson er færdig med at spille flink. Han har en morder, der skal fanges og gud hjælpe dem, der kommer i vejen. “Kistemagerens have” er en stemningsfuld politiroman, hvor Ash Henderson i selskab med sit rapkæftede hold af charmerende udskud trodser de skotske naturkræfter og dem, som mener, at sagen er umulig at løse.

“Kistemagerens have” er en selvstændig bog i Ash Henderson-serien.

“Til minde om en morder” af Johannes Selåker og Pascal Engman


Udgivelsesdato: 2/3-23
Forlag: People’s Press

I skyggen af Mattias Flinks massemord på syv uskyldige mennesker i juni 1994, findes en kvinde kvalt ihjel, og snart dukker flere ofre op i Stockholm. Tomas Wolf er politimand og sættes på sagen, men en ubehandlet PTSD-diagnose fra tiden som udsendt i Bosnien komplicerer jagten på den koldblodige morder.
Vera Berg er endelig undsluppet sin kriminelle ekskæreste i Malmø og flyttet til Stockholm, hvor hun som kriminalreporter på Kvällsposten dækker sagen om de dræbte kvinder. Med sig har hun ekskærestens søn, Sigge, som hun må kæmpe for at beholde, så han kan få en tryg opvækst uden kriminalitet.
Mens byen er ved at nå kogepunktet som følge af det svenske landsholds VM-fremmarch, haler Tomas og Vera ind på morderen. Men omkostningerne for at fange en morder er høje…


“Til minde om en morder” er første bind i en ny serie.

“Mordet i Vestermarie” af Palle Rosenkrantz

Udgivelsesdato: 2/3-23
Forlag: Kriminalforlaget

Den 26. november 1833 bliver den 64-årige møller Albert Dich stukket ned under en gåtur til Rønne.

“Mordet i Vestermarie” følger opklaringsarbejdet, der ender med et justitsmord, hvor tilståelsen fremtvinges gennem anvendelse af de torturlignende forhørsmetoder, man dengang tog i brug over for de ‘sædvanlig mistænkte’, dvs. de udsatte, de fattige og de afvigende, der blev behandlet som lovløse. Den anklagede i Vestermarie-sagen blev således dømt, trods fortvivlet benægtelse. Først 50 år efter tilstod den virkelige morder på sit dødsleje.

Bogen betragtes som et af de første danske eksempler på ‘true crime’: en kriminalhistorie, der ud fra juridiske akter og mundtligoverlevering fortæller den virkelige historie om mordet på kirkemølleren i Vestermarie på Bornholm den nat i 1833. 

“Mordet i Vestermarie” udkom første gang i 1902 og vakte stor opsigt, fordi den blev betragtet som et indlæg i den dengangsverserende debat om en retsreform. Denne nye udgave er forsynet med en efterskrift af Politiken-anmelderen og krimieksperten Bo Tao Michaëlis.

Baron PALLE ADAM VILHELM ROSENKRANTZ (1867-1941) regnes for den første egentlige kriminalforfatter i Danmark.

“Brudesløret” af Kamilla Oresvärd

Udgivelsesdato: 7/3-23
Forlag: Cicero


“Brudesløret” er en Mona Schiller-krimi.
En tidlig morgen i juni bliver den unge Lisa-Marie fundet død ved foden af et vandfald i den lille by Vargön nær Trollhättan. Det er dagen efter hendes bryllup, og hun ligger i en hvid natkjole. Er hun selv gået derud på bare tæer på sin bryllupsnat” Eller har nogen skubbet hende” Efter mange år i udlandet er den forhenværende dommer Mona Schiller flyttet tilbage til Vargön. Hun bliver involveret i sagen om den unge bruds død, selv om hendes søn, Anton, der er kriminalkommissær og leder efterforskningen, ikke er udelt begejstret. Efterhånden som sagen skrider frem, viser det sig, at Lisa-Marie måske ikke er helt så uskyldig, som alle troede. Mona indser, at det lille samfund gemmer på dystre hemmeligheder, hun aldrig havde forestillet sig.

“Brudesløret” er første del i serien om den stærke, uforfærdede og ABBA elskende livsnyder Mona Schiller, der hjælper politiet med opklaringer, men skjuler sine egne mørke hemmeligheder.

Citater: ”Allerede med sin debut tåler hun sammenligning med de etablerede svenske kriminavne,” – Borås Tidning
”Jeg har kun superlativer og anbefaler den varmt til alle, der kan lide krimier!” – Hemmets Veckotidning

“Elverdansen” af Kamilla Oresvärd

Udgivelsesdato: 7/3-23
Forlag: Cicero

“Elverdansen” er en Mona Schiller-krimi.
En ung kvinde forsvinder efter en løbetur. Hendes bil bliver fundet tæt ved skoven med åben dør og blod på rattet, og kriminalkommissær i Trollhättan, Anton Asplund, mistænker, at der er sket en forbrydelse. Antons mor, den forhenværende dommer Mona Schiller, er flyttet tilbage til hjembyen efter en årrække i udlandet. Hun forsøger at genoptage forholdet til sine to voksne sønner, som hun forlod pludseligt for 15 år siden. Frank, en af Monas bekendte fra byen, var for år tilbage hovedmistænkt, da hans 11-årige datter Elsa, blev bortført af ukendte gerningsmænd i en hvid varevogn. Elsa blev aldrig fundet, men nu dukker Franks navn op i sagen om den unge kvindes forsvinden. Frank beder Mona om hjælp til at finde ud af, hvad der egentlig skete med Elsa dengang. Mona opdager snart, at der under overfladen i det lille samfund ulmer en rand af mistro og religiøs fanatisme.

“Elverdansen” er andet bind i krimiserien om den stærke, uforfærdede og ABBA-elskende livsnyder Mona Schiller, der hjælper politiet med opklaringer, men skjuler sine egne mørke hemmeligheder.

Citater: ”Så spændende! Den holdt virkelig hele vejen.” ***** – Goodreads
Jeg kunne godt lide de forskellige karakterer, at de har hemmeligheder, og at der er hemmeligheder i det lille samfund. En god bog, simpelthen!” **** – Goodreads ”Korte kapitler, der holder tempoet; utrolig velskrevet, spændende, gode miljøer, godt sprog. Jeg kan lide karaktererne, især Mona og Hedda; de er så forskellige, men har virkelig fundet hinanden og er en god duo. Jeg venter med spænding på at få mere at vide om Mona, og hvad der egentlig skete med hendes mand.” **** – Bokus. se

“Drengen i mørket” af Anne-Sophie Lunding-Sørensen

Udgivelsesdato: 7/3-23
Forlag: Politikens forlag

Denne medrivende spændingsroman er på en og samme tid en kærligt undersøgende og barsk fortælling om at komme på benene igen, når livet udfordrer os.

Vivian Storm er advokat, i tidlig overgangsalder, liberalist og grundlægger af Storm Consulting, et detektivbureau i Sydhavnen. Hun har et hemmeligt crush på sin assistent, den smukke Bjørn Molin, som er antropologistuderende med specialeblokering. Storm Consulting nærmer sig konkurs, da Vivian får en indbringende opgave: at finde Ludomir Draga, en forsvunden halvbror til den hovedrige polske arving Olga Draga. Det viser sig snart, at Ludo er en ung mand, hvis farlige og ekstravagante livsstil giver ham mange fjender. Eftersøgningsarbejdet i København bringer Bjørn og Vivian i selskab med hjemløse immigranter, sugar datere, pushere og magtfulde mænd.

Anne-Sophie Lunding-Sørensen skriver med både humor og stor empati i vild og underholdende roman om vores allesammens nye yndlingsdetektiv, Vivian Storm.

“Lyst til livet” af Tom Peder Olsen

Udgivelsesdato: 9/3-23
Forlag: Falco

Politikommissæren Magnus Rhode er omgivet af brutale dødsfald i sit arbejde, og så kæmper han også med en MeToo-bølge, en forflyttelse og alt andet, der følger med, når man insisterer på at have en lyst til livet. En kendt erhvervsmands barnebarn bliver grusomt myrdet, en langturschauffør forsvinder sporløst og en voldsom henrettelse sender chokbølger gennem politikorpset. Magnus Rhode bliver sat på sagen og opdager, at sporene peger mod tidligere militærveteraner, fremmedlegionen og tyske kriminelle, som har en fortid i et elitekorps, der er kendt for sine nazistiske sympatier.


“Lyst til livet” er andet bind i Tom Peder Olsens krimiserie om politikommissæren Magnus Rhode.

“Kvinden på isen” af Frida Skybäck

Udgivelsesdato: 9/3-23
Forlag: Cicero

En kold vintermorgen løber en ung kvinde ud på en tilfrosset sø. Hun går igennem isen og drukner. Hun er ny i den lille skånske by, og ingen lader til at vide ret meget om hende. Blev hun tvunget derud, eller var det selvmord? Politiefterforsker Fredrika Storm, som er opvokset i den lille by og netop er vendt tilbage efter mange år i Stockholm, bliver sat på sagen sammen med sin nye kollega, Henry Calment. Men efterforskningen bliver kompliceret, da det viser sig, at flere spor peger mod mørke hemmeligheder i Fredrikas egen familiehistorie. Kan sagen om den druknede kvinde have forbindelse til en mand, der forlod byen tyve år tidligere, og måske endda også til Fredrikas mor, der forsvandt sporløst samme år?


Pressen skriver: ”Plottet fungerer og er veludført. Det samme er persontegningen. Det er her, Skybäck virkelig brillierer … rigtig spændende.” – Skånska Dagbladet ”Kvinden på isen er en velskrevet udkantsnoir. Karaktererne er originale, komplekse og troværdige.” – BTJ
”Skybäcks første krimi er en imponerende debut. Hun tegner så hurtige og gode portrætter, at jeg må overgive mig.” – Smålandsposten.

“Den der frygter sneen” af H.S Palladino

Udgivelsesdato: 10/3-23

Forlag: Straarup og Co.

Terapeuten Bjørk Isdahl bliver kontaktet af sin tidligere klient, den hjemløse narkoman Azora, som trygler om at mødes. Bjørk giver efter og bliver vidne til Azoras brutale selvmord. Det viser sig, at Azora har båret rundt på et billede af Bjørk med teksten: ”Jeg ved, hvorfor du har mareridt”. Men Bjørk har aldrig fortalt nogen om de voldsomme mareridt, hun lider af.

Både politiet og Bjørk begynder at lede efter forbindelsen mellem Bjørk og Azora. En forbindelse, som hænger mere sammen med Bjørks tilværelse, end hun aner, og hun ender ubevidst med at efterforske sit eget liv.

Denne psykologiske krimi dykker på fascinerende vis ned i menneskets fortrængte minder og viser os, hvordan fortid og opvækst former og præger os, selv om vi ikke husker alt.

“Fuppet” af Maggie Kempinska

Udgivelsesdato: 10/3-23
Forlag: People’s Press

Zeke er en højprofileret popstjerne, hvis sangkarriere ender brat efter et mordforsøg. Han trækker sig fra omverdenen og vover sig kun ud, når mørket har lagt sig. Han næres af i smug at betragte almindelige menneskers liv og genvordigheder gennem de snavsede vinduesruder. Lige indtil han bliver vidne til et overgreb på en ung kvinde.

Mens Zeke martres af en stalker, plages den unge kvinde af følgerne efter overgrebet. Hun mister sin plads som harpenist i orkestergraven på det Kongelige Teater og mister sig selv. Hendes forældre skyer ingen midler for at hjælpe, men deres handlinger forværrer kun situationen og bringer politiet på banen.

Drabschef Lennart Rohde må søge hjælp fra hackeren Theodora Blinkfor at finde den forsvundne overfaldsmand. Men er han på flugt, eller er han død? Der er noget ved sagen, der ikke stemmer. Hvem driver gæk med hvem, og hvem ender med at blive FUPPET?

“Under falkens vinger” af Anton Marklund

Udgivelsesdato: 10/3-23
Forlag: Modtryk

Allerede da Ramona sætter sig ind i politibetjentens bil, ved hun, hvad der venter hende. Båden ved søen. Den unge ukendte kvinde, der ligger død i den.

Ramona har en særlig evne til at se ind i mennesker, se de ting, som de allerhelst vil holde hemmelige. Og nu beder politiet om Ramonas hjælp. Men for at løse gåden om kvinden i båden må Ramona se dybere end nogensinde før.

“Under falkens vinger” er den første bog i serien om socialrådgiveren Ramona Lindh fra Skellefteå, der besidder en evne, som både er en velsignelse og en forbandelse. Det er en stærk og gribende spændingsroman om de omstændigheder, der gør et menneske til enten offer eller gerningsmand.

“Bødlernes daggry” af Michael Katz Krefeld

Udgivelsesdato: 10/3-23
Forlag: Lindhardt og Ringhof

En gal drabsmand terroriserer storbyen. Han myrder enlige kvinder for at indlemme dem i sin syge samling. Den kontroversielle og fandenivoldske Cecilie Mars er udnævnt til drabschef, og sagen bliver en af de første, hun sammen med sit team skal forsøge at løse. Men stærke kræfter i politiledelsen modarbejder hende. De har gravet en gammel uopklaret drabssag frem, som implicerer hende. Og mens Cecilie Mars kæmper for at klare frisag, bliver galningens samling større og større –

“Bødlernes Daggry” er en selvstændig fortsættelse til storbykrimierne “Mørket kalder” og “Nattens udyr”. Bøgerne er skrevet af Michael Katz Krefeld, der modtog en Mofibo Award i 2020, Krimimessens Publikumspris i 2018 og 2021 samt Martha-prisen i 2016. Michael Katz Krefeld er blandt andet forfatter til den internationale bestsellerserie om privatopdageren Ravn.

“Portræt af en ukendt kvinde” af Daniel Silva

Udgivelsesdato: 14/3-23
Forlag: HarperCollins

Den legendariske spion og kunstkonservator Gabriel Allon har endelig slået sig ned i Venedig sammen med sin familie; det eneste sted, han har kunnet finde fred i en verden af konflikt. Men freden varer ikke længe, da den excentriske kunsthandler Julian Isherwood kontakter Gabriel for at få hjælp til at efterforske en sag om kunstforfalskning for milliard beløb. Efter Gabriel tager sagen på sig, bliver han spundet ind i et dødeligt katten-efter-musen spil, hvor intet er som det først tager sig ud.

“Portræt af en ukendt kvinde” er en indlevende rejse gennem den grumme side af kunstverdenen: et sted, hvor skruppelløse handlere bedrager deres kunder, og rige investorer behandler de storslåede mesterværker som var de bare endnu en aktie, der kan købes og sælges for profit.

“Ude” af Ragnar Jónasson

Udgivelsesdato: 15/3-23
Forlag: Gads forlag

Den islandske krimistjerne Ragnar Jónasson har med “Ude” skrevet en overraskende spændingsroman og et ubønhørligt skæbnedrama. Og så er den blevet kaldt hans måske bedste bog hidtil.
De fire gamle venner Armann, Daniel, Helena og Gunnlaugur er på deres årlige genforeningstur. Denne gang på rypejagt i det islandske højland. Turen går dog ikke helt som planlagt, da en voldsom snestorm bryder løs. Vennerne finder frem til en forladt jagthytte, som de kan søge ly i. Hytten ligger isoleret, langt fra alting, og der er ingen mulighed for at kommunikere med omverdenen. Men snart går det op for de fire, at de ikke er alene i hytten … Mens mørket falder på, og uhyggen øges, kommer en gammel tragedie op til overfladen. Kan venskabets mørke hemmeligheder være nøglen til at løse det mysterium, de befinder sig midt i?
“Ude” er en gribende og intens spændingsroman fyldt med atmosfære af den internationalt anerkendte krimiforfatter Ragnar Jónasson.


Ragnar Jónasson (f. 1976) er en islandsk krimiforfatter og regnes for en af de store nye stjerner inden for nordisk kriminallitteratur. Hans bøger har solgt 3 millioner eksemplarer verden over og udkommer i 34 lande. Bøgerne hyldes af internationale kritikere og topper bestsellerlister i hele Europa.

“Bid” af Martin Jensen

Udgivelsesdato: 16/3-23
Forlag: Klim

Andet bind i den danske, anmelderroste spionthriller om Laust Palk, der skrev sig lige ind i genren lystfisker noir …

Mandag den 20. december 2021 ser Palk en mand skrå over parkeringspladsen ved Superbrugsen i Haarby på Fyn. Han er sikker på, det er den irske terroristleder, han så falde for en kugle i nakken på Vesterbro for tredive år siden. Palk henvender sig til sin tidligere arbejdsgiver i Ringen, og noget modstræbende må Karna Ingeld endnu engang samarbejde med den forhenværende agent, der er utilfreds med, at han ikke længere kan styre slagets gang.
Det bidrager ikke til Karnas arbejdsro, at hendes tidligere samarbejdspartner, den engelske agent Marc, pludselig dukker op med meddelelsen om, at den genopstandne irer betales af russiske efterretningstjenester for at udføre et attentat, der skal trække Vestens opmærksomhed væk fra Ruslands overfald på Ukraine.
Sammen indleder de tre en kamp mod uret for at afdække, hvor og hvornår angrebet mod Vesten skal finde sted, og da de lykkes, må Marc og Karna drage til det vestlige Irland for at forhindre det planlagte drab på den britiske premierminister og efterlade en forbitret Laust, der raser mod at være tvunget til at overlade arbejdet til andre.

Men Palk finder sig ikke i at være sat ud på et sidespor, og snart dukker en excentrisk britisk fluefisker op på hotellet, hvor de to kolleger hver for sig kæmper med at bevare kontrollen med sagen i et påtvunget samarbejde med irske kolleger, dels med at finde ud af, om deres følelser for hinanden er rent kollegiale.
Men der er også andre følelser på spil. For Karnas vedkommende vreden over at møde visse kollegers sexistiske indstilling til kvindelige agenter, for Marc tabet af et nært familiemedlem, der i sin tid blev offer for en IRA-bombe.
Og de lærer, at som tilsyneladende døde mennesker kan genopstå, kan ens viden om, hvad der er sket, pludselig vise sig at være forkert, hvilket kan få skæbnesvangre konsekvenser for ens valg.

“Hjertet tynget af Gravsten” af Ian Rankin

Udgivelsesdato: 16/3-23
Forlag: Klim

Forside mangler

Ny Rebus-krimi!

John Rebus er anklaget for en forbrydelse, og han kan ende i spjældet på livstid. Men blev han faktisk drevet til at krydse grænsen? Rebus har før taget loven i sine egne hænder, men det her ser ud til at blive den sidste. Har spillereglerne ændret sig?

Samtidig står Siobhan Clarke over for den mest eksplosive sag i årevis. En korrupt betjent er forsvundet og med ham de beviser, som kan vælte hele byens politistyrke. Alle spor peger på Rebus, og Clarke er splittet.

Der er et opgør på vej, og det ser ud, som om det er Rebus, der bliver gjort op med.

Det skrev pressen om ‘En sang til dystre tider’:
Igen skriver Rankin i et elegant, glidende sprog med både et rask behageligt tempo og en konkret og kompliceret sandsynlighed. Sat op på gnistrende møder med de implicerede mistænkte, som så at sige hver især får en scene i plot og drama, som til sidst skaber en sørgmunter og spændende helhed.”
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Bo Tao Michaëlis, Politiken

“Den skjulte” af Linda Castillo

Udgivelsesdato: 16/3-23
Forlag: Hr. Ferdinand

Linda Castillo bevæger sig denne gang væk fra de vante omgivelser i Ohio, og i det fjortende bind i New York times-bestsellerserien om Kate Burkholder lever spændingen, uhyggen og intensiteten i bedste velgående i de nye rammer.

Der er gået mere end et årti, siden en højtelsket amishbiskop forsvandt sporløst. Da man finder hans knoglerester spredt ud over en mark i Pennsylvania, breder frygten sig blandt lokalbefolkningen. Utilfredse med politiets efterforskning beslutter en gruppe sig for at rejse til Ohio for at bede politichef Kate Burkholder om assistance. Kate svigter ikke sit kald og rejser til nabostaten for at opklare forbrydelsen, men hun opdager snart, at hun har en personlig forbindelse til sagen. Den hovedmistænkte er den charmerende møbelsnedker Jonas Bowman – Kates første store kærlighed. På trods af de følelsesmæssige komplikationer fortsætter Kate alligevel efterforskningen, men hun må snart sande, at hun befinder sig i et amishsamfund, der adskiller sig væsentligt fra de traditioner, hun kender. I arbejdet med at finde et motiv bag mordet, afdækkes foruroligende hemmeligheder om biskoppens fortid, men ikke alle er interesseret i Kates indblanding.

“Et bedre sted” af A. B. Hammersø

Udgivelsesdato: 16/3-23
Forlag: Skriveforlaget

Ni måneder i 2021.

Kriminalkommissær Michael Sand efterforsker to uafhængige kriminalsager: menneskesmugling og giftmord. Unge mennesker fra lande med problemer søger et bedre sted og betaler for at blive smuglet ind i Danmark. Det er et farligt foretagende, der i flere tilfælde får et tragisk forløb med dødsfald til følge. En ældre kvinde lider af uhelbredelig kræft og beslutter at gøre verden til et bedre sted, før hun dør. De to kriminalsager forløber uafhængigt af hinanden, indtil de i efterforskningsmæssig sammenhæng flettes sammen mod slutningen af bogen. Sideløbende følger bogen Sands omskiftelige arbejdsliv og hans privatliv med kæresten Lisbeth Berger, et forhold der belastes af voldsomme, udefra kommende begivenheder.

“Det femte vidne” af Michael Connelly

Udgivelsesdato: 16/3-23
Forlag: Klim

Det er en hård tid for limousineadvokaten Mickey Haller, der har udvidet forretningen til at omfatte tvangsauktioner, men en af hans klienter anklages for at have myrdet den bankrådgiver, som er ansvarlig for at tage hendes hjem.Haller og hans hold forsøger at få Lisa Trammel frikendt, selvom beviserne peger på, at hun er skyldig, men det viser sig hurtigt, at offeret selv gjorde forretninger på det sorte marked.

Som om det ikke var nok, bliver Haller overfaldet… I det mindste er han sikker på, han er på rette spor.

Det skrev pressen om ‘Limousineadvokaten’:
… en opdateret udgave af Raymond Chandler, nu med hiphop og crack … Han svælger ikke i blod og hjernemasse, men dyrker heller ikke sin hovedpersons privatliv med forbitrede koner/mænd, forsømte børn og sure sokker, og tusind tak for det!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Helle Hellman, Politiken

“Forræderen” af Jørn Lier Horst

Udgivelsesdato: 17/3-23
Forlag: Modtryk

“Forræderen” er 17. William Wisting-serien.

Efter uger med usædvanlig meget regn giver jordmasserne i et boligområde i Larvik efter, og biler, huse og personlige ejendele tages med af skreddet. William Wisting havner midt i redningsarbejdet. 

I løbet af natten bliver alle beboere i området lokaliseret, og det står klart, at ulykken ikke har krævet menneskeliv. Næste dag bliver der alligevel -fundet en død mand i sammenstyrtningens ruiner. Men nærmere undersøgelser viser, at han døde flere døgn før jordskreddet.

Efterforskningen griber ind i flere andre igangværende politioperationer i både Norge og Sverige, og Wisting bliver sat til at lede en fælles efterforskningsgruppe. Men snart står det klart, at der er mindst én forræder i gruppen.

“Den Yderste Grænse” af Jacob Jonia

Udgivelsesdato: 17/3-23
Forlag: People’s Press

En broget flok detektiver skal afdække en bys hemmeligheder for at redde deres elitekorps.

1927. Esbjerg, den vindomsuste og fremadstormende købstad på den yderste vestkyst, er plaget af en række påsatte brande. Alvoren stiger, da det går udover borgmesterens sommerhus, og brandtomten afslører et grusomt fund. Kort efter driver en lystbåd i land, og i masten hænger en ung mandkorsfæstet. Den døde er Tom Faber, der var søn af byens tobaksfabrikant og levede et grænseoverskridende jetsetliv.
Efterforsker Otto Himmelstrup må hente flere af sine mænd fra København til Esbjerg for at nå til bunds i de to sager, der viser sig at hænge sammen.
Ved brug af den nyeste teknologi inden for politiarbejde får Himmelstrup og hans uortodokse detektiver færten af en gammel intrige, som har tråde tilbage til første verdenskrig. Byens førende familier er bundet sammen af had, forræderi, forbudt begær og tvivlsomme formuer.
Men elitekorpset er under pres, for dette er sidste chance for at bevise deres eksistens berettigelse.

“Sort Is” af Yrsa Sigurdardottir

Udgivelsesdato: 17/3-23
Forlag: Lindhardt og Ringhof

Hvalfjödur, en kold vinteraften. En bekymret nabo banker på hos familien ved siden af, som ingen har set eller hørt fra i en uge, men får intet svar. Da han endelig får tvunget sig adgang gennem en bagdør, møder der ham et grumt syn.

Efterforskerne Týr og Karó og retsmedicineren Idunn kaldes til gerningsstedet for at undersøge en forbrydelse, som har udslettet en hel familie. Som opklaringen skrider frem, kommer isnende hemmeligheder om familien frem i lyset.

Sort is er første bind af fire i serien af samme navn. Titlen henviser til det dødsensfarlige vejrfænomen, der opstår, når smeltet is eller sne igen fryser til og lægger sig som et usynligt, spejlglat lag på asfalten. I Sort is lurer farerne lige under overfladen, og hemmeligheder kommer frem i lyset – alt sammen med Islands natur og afsidesliggende samfund som drabeligt bagtæppe.

“Efter skælvet” af Claus og Heidi Lohman

Udgivelsesdato: 20/3-23
Forlag: Superlux

Til trods for traumer fra sin barndom har den unge new zealandske plastikkirurg Robert McAllister succes i livet. Sammen med en håndfuld kollegaer nærmer han sig afslutningen på en ny behandlingsform, der vil revolutionere hele plastikkirurgien, og efter hans gravide kæreste, kriminalassistenten Susan White, giver ham sit ja, tegner fremtiden lys. Midt i lykkerusen dør to af hans kollegaer på mistænkelig vis, og snart kastes mistanken på Robert som gerningsmand. I begyndelsen nægter Susan at tro på hans involvering, men efterhånden som opklaringsarbejdet skrider frem, skyller en tvivl ind over hende. En tvivl, der kommer til sin ret, da Robert idømmes fængsel på livstid.


Med udsigt til at leve resten af sit liv i fængsel får Robert en dag chancen for at bevise sin uskyld. Men vejen til retfærdigheder lang og kringlet, for hvem kan han stole på? Og kan han finde styrken til at gøre op med barndommens traumer?

“Af jord er du kommet” af Tommy Thorsteinsson

Udgivelsesdato: 20/3-23
Forlag: Superlux

Jessica Winther er netop hjemvendt fra en klimakonference i Washington og et møde med USA’s præsident Jim Brown. I bagagen ligger et af de tilbud, man ikke kan sige nej til. Danmark rammes af en ny bestialsk drabssag. Hos en biavler findes liget af Anker Husted. På overfladen en succesfuld iværksætter, men da Melea Andersen fra Taskforce Drab borer i fortiden, tegner der sig et mere dystert billede af Husted. Klimaminister Lasse Vang når at give Jessica et smigrende tilbud, inden han forsvinder sporløst. Pressen modtager et spor, der sender chokbølger gennem landet. Vang udsættes for en stigende varme, ganske som kloden. Lykkes det politiet at finde ham, før det er for sent? Endnu engang spøger hashtagget Klimakrigeren, og Jessicas fortid danner cirkler i overfladen.
“Af jord er du kommet” er andet bind i serien om klimaforsker Jessica Winther.

“Lygtemændene” af Elly Griffiths

Udgivelsesdato: 22/3-23
Forlag: Gads forlag

Alt ser anderledes ud i arkæolog og knogleekspert Ruth Galloways nye liv, men da en dømt morder trækker i trådene, bringes Ruth og kriminalkommissær Nelson sammen igen.

Ruth Galloway har et nyt job, et nyt hjem og en ny partner, og hun er ikke længere politiets knogleekspert. Hun bor og underviser i Cambridge, hvor hun er flyttet til sammen med sin amerikanske kæreste Frank og datteren Kate, og er ved at færdiggøre sin tredje bog. Men så lokkes Ruth tilbage til politiet i Norfolk og til Nelson, da en dømt morder tilbyder sin hjælp.
Nelson har altid været sikker på, at Ivor March stod bag mordet på flere kvinder end dem, han blev dømt for. Nu tilbyder March at indgå en aftale. Han vil vise Nelson, hvor de andre kvinder er begravet, men kun hvis det er Ruth, der står for udgravningen. Nysgerrig, men forbeholden, går Ruth med til det, og March leder hende til området The Fens, et stort naturområde mellem Cambridge og Norfolk. Ifølge March er kvinderne begravet i en lille landsby tæt på området, der efter sigende er hjemsøgt af lygtemænd; mystiske figurer, der med deres lanterner lokker rejsende i døden.
Er Ivor March selv en lygtemand, der lokker Ruth tilbage til Norfolk og til Nelson? Hvad er hans plan, og hvorfor er hun så vigtig for den? Er morderen virkelig fanget og sat bag lås og slå?

Elly Griffiths (f. 1963) er en af Englands mest elskede krimiforfattere. Hun er blevet tildelt en lang række priser for sin bestsellerserie om arkæolog og knogleekspert Ruth Galloway, som har vundet en enorm popularitet blandt læserne og solgt over 200.000 eksemplarer i Danmark alene. “Lygtemændene” er 12. bind i Ruth Galloway-serien.

“Dø Hvis Du Tør” af Allan Erik Mortensen

Udgivelsesdato: 23/3-23

Forlag: Falco

Liget af en kvinde bliver fundet i Hjortshøj. Jon og hans kollegaer opdager, at der er tale om en tro kopi af et spektakulært og uopklaret mord fra 1902. Når Jon Harding skal tale med de efterladte, siger de, at de allerede er blevet afhørt af en kriminalkommissær Jon Harding. Senere modtager rejseholdet et brev fra morderen, men ingen har set ham på stationen. Hvem er det, der giver sig ud for at være Jon? Og hvad er det for en person, som ikke bare myrder, men også finder glæde i at opleve de pårørendes smerte helt tæt på og håne politiet i en katten-efter-musen-leg? I Allan Erik Mortensens første bog i den nye serie om Jon Harding, er politikommissæren begyndt på sit nye arbejde for Rejseholdet. Der går ikke længe, før han kommer på én af de mest udfordrende opgaver hidtil.


ALLAN ERIK MOERTENSEN (f. 1970) er opvokset på Frederiksberg, men bosat i Høng ved Slagelse. Han har skrevet Hængedynd-serien, der består af i alt 10 bøger. Allan arbejder til daglig som folkeskolelærer og medvirkede i 2021 i TV2-dokumentaren Smertens børn, der stiller skarpt på mistrivsel blandt folkeskoleelever.

“Sort Blod” af Louise Voller

Udgivelsesdato: 24/3-23
Forlag: People’s Press

I 2020 raser Covid-19, og 6 unge mænd dør efter en fest. I deres blod finder manpirat-medicin, der kan spores til Indien. Da journalisten Astrid Pedersen skriver den tragiske historie, får hun et anonymt tip: Sagen trækker tråde til en endnu større tragedie i Indien.
På vej til lufthavnen får Astrid et opkald. Hendes far er forulykket og ligger i koma. Alligevel går hun om bord på flyet til Pune, hvor direktøren for verdens største vaccinevirksomhed giver hende endnu et tip, der fører til byen Bhopal.
Nu 40 år efter giftgasudslippet, der dræbte tusindvis af indere, er situationen i byen igen desperat. Covid-19 forværrer den dybe fattigdom og for at overlevemelder mange sig til medicinske forsøg, der giver penge her og nu.

Astrid stiger ind i en tuk-tuk, der tilhører den unge mand, Ajay, der drømmer om noget andet og mere end at være chauffør. Snart er de begge involveret i undersøgelsen af de mystiske omstændigheder ved et dødsfald i byens slumkvarter. En undersøgelse, der fører til alvorlige trusler mod Astrids sikkerhed.

“Stormfloden” af Helle Mogensen

Udgivelsesdato: 24/3-23
Forlag: Alpha forlag
Fortidens hemmeligheder ligger begravet undersandet ved Vesterhavet. Men er det sandheden, der dukker op mange år senere? Eller en anledning til at begå mord? Psykolog Anne Lebæk står over for sin hidtil sværeste opgave.

En sommeraften samles seks unge mennesker om et bål på stranden ved Hvertsunds fyrtårn. Studentereksamen er i hus, og livet ligger foran dem. Kort efter forsvinder en af de unge sporløst for aldrig at dukke op igen. To årtier senere finder et legende barn nogle afpillede menneskeknogler i strandsandet. Politiets efterforskning tyder på, at knoglerne tilhører den forsvundne unge mand, men psykolog Anne Lebæk vil ikke opgive håbet om, at han er i live.

Samtidig splitter storstilede planer om kystsikring den vestjyske fiskerby i to lejre. Kystsikringen skal beskytte det udsatte fiskersamfund mod en altødelæggende stormflod, men det slår gnister mellem tilhængere og modstandere, og snart efter sker der et mord.

“Stamina” af Thomas Bagger

Udgivelsesdato: 24/3-23
Forlag: Politikens Forlag

Thomas Bagger er tilbage med tredje bind i sin anmelderroste og nyskabende serie om David Flugt og Lucas Stage.

David Flugt har sammen med Theresa og hendes 10-årige datter, Silja, søgt tilflugt langt oppe i de norske fjelde. De kæmper på hver deres måde med at lægge afstand til den uhyrlige sag i Sønderjylland, hvor Siljas far blev afsløret som seriemorder, og David i selvforsvar slog ham ihjel. David drømmer om at finde tilbage til en normal tilværelse, men da han bliver kontaktet af sin tidligere chef i Europol, står han over for en uventet trussel. Tre år tidligere var han på undercovermission i Rumænien. Under falsk navn infiltrerede han den kyniske Volos’ bande og slap kun med nød og næppe ud med livet i behold. Nu har en rumænsk politibetjent fra sit sygeleje ytret et navn: Nicó Krause – Davids alias. Officielt har betjenten intet tilhørsforhold til Europol, og David har aldrig hørt om ham før. Så hvorfra har han kendskab til Nicó Krause? Og er han i fare for at få afsløret sin sande identitet? Modvilligt indser David, at han bliver nødt til at genoplive Nicó og drage tilbage til Timişoara, velvidende at han vil være jaget vildt, så snart han sætter sine ben i byen. Volos har sat en dusør på hans hoved, og folk på begge sider af loven ønsker ham død. Davids plan er lige så enkel, som den er dumdristig: Ene mand vil han tage kampen op med en af Østeuropas farligste kriminelle organisationer og tage bandelederens hoved, før han får taget sit eget. Men hvad David ikke ved, er, at en hidtil ukendt fjende gør ham selskab på rejsen … Ham selv.

“Syndens Børn” af Ulrika Rolfsdotter

Udgivelsesdato: 24/3-23
Forlag: Alpha Forlag

Ætsende krimi om skyld og fortrængte traumer – en kompliceret nutidig gåde, et fortidigt historisk mysterium og et overbevisende portræt af et lille udkantssamfund.

Sommeren nærmer sig sin afslutning, og mørket er begyndt at lægge sig over Ådalen. En tidlig augustmorgen bliver tre teenagepiger fundet ved bredden af ​​Bålsjön. To er døde, en alvorligt såret. Den lille landsby er i chok, og da det viser sig, at socialforvaltningen har haft kig på pigernes familier, bliver socialrådgiveren Annie Ljung sat på sagen. Sammen med Sara Emilsson, der er børnesagsbehandler ved Kramfors Politi, forsøger hun at finde ud af, hvem der står bag den brutale forbrydelse, men det viser sig at få store personlige konsekvenser for hende.

“Syndens børn” er andet bind i den atmosfærefyldte psykologiske krimiserie om socialrådgiveren Annie Ljung.

“Troskyldigheden Selv” af Lone Theils

Udgivelsesdato: 24/3-23
Forlag: Lindhardt og Ringhof

En britisk kvinde drukner i en swimmingpool i et sommerhus ved den danske vestkyst. Men var det et hændeligt uheld? Eller var det mord? Og hvem stod i givet fald bag? Afdødes far, der er ved at gå konkurs med sin hotelkæde og har brug for de penge, hendes livsforsikringer vil generere, hendes jaloux søster, de stridende veninder, den kærlige ægtemand? Eller en helt anden?

Den danske journalist Nora Sand bliver involveret i sagen, da den skal for retten i England. Og da flere mennesker dør, er hun pludselig selv mål for en skruppelløs morder, der gør alt for at hytte sit eget skind.

“Troskyldigheden selv” er sjette bog i den populære serie om Nora Sand.

“Uden For Lands Lov Og Ret” af Henrik German

Udgivelsesdato: 24/3-23
Forlag: Superlux

Tabernes klub, kaldes de, den nye afdeling i politiet, der skal være rejsehold i udkantsdanmark. Et populistisk tiltag for nogle, en undskyldning for at arkivere besværlige individer for andre. Den første sag er tilsyneladende ligetil, en kvinde har dræbt sin voldelige mand og sig selv i en blodig familietragedie. Rejseholdet møder hurtigt modstand fra politikere, ledelse og lokale kolleger, der mener, at sagen er opklaret. Svaret må findes i et miljø af konspirationsteoretikere og frihedsaktivister, der har meldt sig ud af samfundet. Da flere medlemmer af konspirationsmiljøet begynder at dø under mystiske omstændigheder, bliver en ulmende vrede antændt i befolkningens yderkanter.

I en kamp mod uret må efterforskerne afdække sandheden, inden mistro og splittelse bliver til voldeligt oprør. Udenfor lands lov og ret er første bind i serien om Tabernes klub. En gruppe umage individer med det ene tilfælles, at ingen andre i politiet vil have dem.

“Ulvetid” af Geir Tangen

Udgivelsesdato: 25/3-23

Forlag: Straarup & Co.

Som ny efterforskningsleder står politikommissær Gabriel Fjell over for et skræmmende scenarie. En fjorten år gammel pige har hængt sig i skoven. Snart går det op for Gabriel og hans kollegaer hos politiet i Haugesund, at pigen har deltaget i et onlinespil, som er ved at brede sig blandt unge i byen. Et spil, der tæller ned til den endelige udfordring: at tage sit eget liv.

Sagen river op i Gabriels egen smertefulde sorg fra barndommen, samtidig med at han skal klare sin første efterforskning i den intense kamp mod både tiden og det skræmmende spil. Gabriel må finde den, der står bag spillet. Og endnu vigtigere – han skal hindre, at flere unge begår selvmord.

“Pigen I Brønden” af Inger Gammelgaard Madsen

Udgivelsesdato: 25/3-23
Forlag: Forlaget Farfalla

Fundet af en forslået og mishandlet ung kvinde i vaskekælderen i en boligblok i Aarhus sætter politikommissær Rolando Benito fra Østjyllands Politi på sporet af flere andre kvinders mystiske forsvinden i området nær Botanisk Have. Rolando har hele tiden frygtet, at de forsvindingssager ville ende på hans bord i Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet, og da en af kvinderne findes død i Viby ved siden af en skraldespand, udvikler det sig til at blive mere kompliceret end ventet. Rolando er nødt til at tage imod hjælp fra en ny koordinerende enhed i politiet, som hjælper med drabsefterforskninger. Men det tager alligevel tid at gennemskue motivet og opklare drabssagerne. Lidt for lang tid, hvilket bliver skæbnesvangert for en af politiets egne.

Journalist Anne Larsen kommer ind i sagen gennem sit arbejde som vært for en ny tv-udsendelse, MHD CrimeWatch, som Media House Denmark har lanceret. Hun opdager en sammenhæng mellem offeret i vaskekælderen, de efterlyste kvinder og en rød kat, som spiller en særlig rolle. Samtidig må hun kæmpe med sine egne personlige familietraumer. Men hun kommer selv for tæt på, da hun som sædvanlig roder sig ud i problemer. Som efterforskningen skrider frem, må både Rolando Benito og Anne Larsen se i øjnene, at de står over for modbydelige forbrydelser drevet af kynisme og en uhyggelig kvindehadsk subkultur, som er ved at brede sig.

“True crime” af Romy Hausmann

Udgivelsesdato: 25/3-23
Forlag: Superlux

Dette er det virkelige liv, ikke en historie, man kan forme efter sin vilje. Og så igen: Støder vi ikke ofte på netop dét i sager om virkelige forbrydelser? På mennesker, der ikke er i stand til at skelne mellem ønske og realitet? Mennesker, der vil gøre alt for at få deres idéer til at blive til virkelighed? Som skriver deres eget manuskript med andres blod?
Jeg tror, at vi kan klare selv det værste, så længe vi har noget konkret, noget håndgribeligt, at arbejde med. Vores forstand higer efter forklaringer, især når vi konfronteres med grusomhed; efter en logik, der alligevel gør det uforståelige forståeligt ‒ om ikke på et følelsesmæssigt, så i det mindste på et rationelt plan. Vi er ikke skabt til usikkerhed. Til tvivl. Tvivlen æder os, den sluger os med hud og hår og sjæl og spytter os aldrig ud igen.

Jeg tænker på mine bøger, på min skrivning. En thriller fungerer ikke uden tvivlen, uden de sidedøre, man som forfatter åbner for sine læsere. Men der er én ting, man aldrig ville byde sine læsere: en åben slutning.

I “True Crime” beskriver Romy Hausmann flere forskellige virkelige forbrydelser og hvordan, det har påvirket ofrene. Hun undersøger, hvordan forbrydelser påvirker ofrenes venner og familie og vores samfund. “True Crime” er en meget stærk bog netop grundet sit fokus på dem, som forbrydelsen virkelig rammer

“Mordet i Kalahari” af Michael Stanley

Udgivelsesdato: 26/3-23
Forlag: Superlux

“Mordet i Kalahari” er en del af Kubu-serien.

Smadret kranium, knækkede ribben og en sødlige stank af ådsel. Lad hyænerne æde kroppen – intet lig, ingen sag. Sådan går det dog ikke. Vildtfogederne fra Kalahari snubler over liget midt i hyænernes måltid. Mordet var alligevel ikke perfekt.

David ”Kubu” Bengu fra Botswanas afdeling for kriminalefterforskning tilkaldes. En efterforsker, hvis personlighed og fysik står perfekt mål medhans øgenavn, det setswanske ord for flodhest – et umiddelbart omgængeligt dyr, men i virkeligheden et af kontinentets dødeligste og mest vedholdende af slagsen.
Under et bjerg af løgne og mistanker finder Kubu frem til en kæde af forbrydelser, der fører til de mest magtfulde personer i landet – koldblodigt effektive og skræmmende indflydelsesrige fjender, der kan få enhver, der kommer i vejen for dem, til at forsvinde.

“Ukrudt” af Katja Ranvits

Udgivelsesdato: 27/3-23
Forlag: Superlux

”Skrækken. Det indestængte åndedrag. Det er den følelse, mit barndomshjem fremkalder.”

Birgit Bagge bor med sin mor og far i den lille by Mågerup. Alt er på overfladen fred og idyl, men byen står i skyggen af Wilhelmina-klostret. Inde bag klostrets mure vågner Magdalena og kan ikke huske, hvem hun er, eller hvordan hun er endt der. Hun kæmper med sin egen identitet, men også med klostrets overhoved abbedissen, der i samarbejde med Bjørn Kvad, styrer klostret medhård hånd. Bjørn Kvad er hovedmanden bag menigheden Sønnerne af Legemets Gerninger, hvis indflydelse stiger i det lille lokalsamfund. Da Birgits far pludselig dør, bliver hendes mor medlem, og trådene bliver langsomt vævet sammen til et stort kludetæppe fuldt af ofringer, mord, vold og ukristeligopførsel.


“Ukrudt” er første bind i serien om Birgit Bagge.

“Den der overlever” af Victor Pavic Lundberg

Udgivelsesdato: 28/3-23
Forlag: Modtryk

Loa Bergman vender tilbage til journalistikken efter en lang sygemelding. Han får til opgave at finde nye vinkler i forbindelse med 20-årsdagen for en national katastrofe – et flystyrt inde midt i Stockholm – og han falder over et spor, der ligger tættere på hans egen skæbne, end hvad han først selv vil erkende. Samtidig er Danijela Mirković – Loas kollega og tidligere bedste ven – i gang med sin egen efterforskning af den ­gamle sag, og hun begynder at tro, at noget i den fælles fortælling om flykatastrofen ikke er sandt.


“Den der overlever” er første bog i Bergman & Mirković-serien. Det er en nervepirrende krimi om grådighed, moral og de tilfældigheder, der styrer vores skæbne. Og det er en stærk fortælling om venskab og om helingen af nationale traumer, både for den enkelte og for fællesskabet.

En rigtig pageturner.” BTJ
Rasende nervepirrende – stop trykpressen!” FEMINA
Sproget er rapt, enkelt og danser næsten fremad.” UNT
Årets hidtil bedste debut (…) Det der imponerer mere end noget andet er de virkelig stærke og levende karakterer.” KAPPRAKT
Her er fortællingen stærkest, i et ubehageligt billede af, hvordan mennesker reagerer i krisesituationer (…) Skildringen af avisredaktionen er nok den bedste, jeg har læst.” AFTONBLADET

“Med de bare næver” af Frederik Strand

Udgivelsesdato: 31/3-23
Forlag: Kriminalforlaget

Historiker og forfatter Frederik Strand kender alt til dansk kriminalhistorie og ved, hvordan efterforskningsmetoderne har udviklet sig gennem tiderne. Han har skrevet flere bøger om både opklarede og endnu uopklarede  kriminal- og drabssager, og som museumsleder på Politimuseet har han set spor og effekter helt tæt på.

Frederik Strand er museumsleder for Politimuseet siden 2010. Har haft et længere ophold v. Interpol, afd. for organiseret kriminalitet. Cand.mag. i filosofi (2000) og i historie (2005) samt ph.d. i politihistorie.

Vi tager forbehold for ændringer.