fbpx

Krimimessens sommerferielæsning – Dem glæder vi os til at læse!

juli 13, 2022

Inden længe går vi på sommerferie på “krimikontoret”. Men det betyder ikke at vi også går på ferie fra alt, hvad der emmer af krimi – tværtimod. For vi bruger ofte ferien på at få læst en god stak bøger, hvoraf en stor del befinder sig indenfor krimi/spændingsgenren. Og i år er ingen undtagelse.

Vi har samlet en række af de bøger, som vi glæder os til at læse i ferien. Måske kan de inspirere dig i din søgen efter underholdning til ferien.

God fornøjelse.

Pia Andersen – arrangementsansvarlig

Sommerferie betyder, for mig, endnu mere tid til litteratur i ørene. Jeg lytter nemlig rigtigt meget i ferien.

Denne sommer vil jeg især glæde mig til:

Nina Portland trilogien (Økseskibet, Kulmanden og Spøgelsesfangen) af Jens Henrik Jensen. Jeg er meget stor fan af OXEN-serien. I den seneste bog, Gladiator, dukkede kriminalassistent Nina Portland fra Esbjerg så pludselig op, og jeg har af en eller anden grund aldrig fået hverken læst eller lyttet til de 3 bøger, så de står ret højt på listen. Det er 3 selvstændige kriminalsager, som Nina kaster sig over og vi kommer vidt omkring. De er alle indlæst af Grete Tulinius og er tilgængelige på eReolen, jeg glæder mig!

Karolines kærlighed af Kim Leine. Det er en anbefaling fra Lida, den har hun solgt godt. Den er fyldt med spænding, mørke familiehemmeligheder, magtbegær og kærlighed, så det tegner allerede godt! Jeg har ikke læst eller hørt noget af Kim Leine tidligere (muligvis en fejl), men den her glæder jeg mig til. Den er næsten lige udkommet, så der er lidt kø til den, men forhåbentlig er den værd at vente på.

Ind i en stjerne af Puk Qvortrup. Det er en selvbiografisk roman om det ubærlige – om pludseligt at miste sin elskede – og at skulle forklare en 2-årig, hvorfor far ikke er her mere og samtidig være gravid. Det er uden tvivl en af den slags bøger, som kommer til at gøre rigtigt nas, så jeg vil nøje overveje, hvornår jeg trykker ”Lyt nu” til den. Forfatteren har selv indlæst den og den er tilgængelig på eReolen.

Den gale Doktors Vanvidsmikstur af Lasse Bo Andersen. Den er nu endelig kommet på sommerlæselisten, det efter flere varme anbefalinger fra kollega Jette. Hun siger blandt andet: ’En charmerende og hamrende underholdende spændingsroman’ ja, den lyder altså helt fantastisk. Det er en historisk roman, som giver et godt billede af filmverdenen i 1910 og af Aarhus på samme tid og med ingredienser som mord, filmproduktion, kærlighed, en seriemorder og det hele iblandet en hel del humor, så venter der vist en herlig læseoplevelse. Den er indlæst af Thomas Knuth-Winterfeldt og er tilgængelig på eReolen.

Til allersidst bliver jeg nødt til at nævne 3 bøger, som jeg ville ønske, jeg havde til gode…

Det er Bjørneby-serien (Bjørneby, Os mod jer og Vinderne) af Fredrik Backman. Altså – de er helt fantastiske. Det er rørende, tankevækkende, alvorligt, morsomt og vildt underholdende på samme tid. Lad dig ikke narre af, at handlingen udspiller sig omkring to nordsvenske nabobyer og deres ishockeyklubber, fortællingen byder på så meget mere end det. De er fremragende oplæst af Thomas Gulstad og får de allerbedste anbefalinger herfra.

Claus Hagstrøm – biblioteksleder

Først og fremmest er ferie for mig lig med både læse OG skrivetid. Jeg bliver nødt til at dele sol og vind lige mellem egen middelmådige krimi-skrivning og inspiration og eskapisme fra de mange fantastiske krimiforfattere.

Men jeg SKAL nå at klemme et par stykker ind. På min ferieliste står blandt andet:

David Garmarks seneste psykologiske spændingsroman Arvæv. David skriver fremragende, og så er han altid god for et gedigent plottwist og gysende spænding med underliggende elementer af det mystiske.

Et spørgsmål man stiller alt for sjældent er følgende: Ligger lykken på Lolland? Jens Vilstrup er en dansk forfatter, der fortjener meget mere opmærksomhed. Jeg glæder mig så meget til at læse hans seneste roman Lalandia. Jeg tror, at det er en både barsk og smuk fortælling.

Sidst men ikke mindst skal jeg nå at læse norske Thomas Engers seneste roman Galgens bog en efter sigende rørende og kuldegysende thriller om arv og miljø.

Thomas Behrmann – programansvarlig

Station Z af Jakob Melander. Jeg var vild med Jeg er Sarons rose – første bog i Melanders nye serie og har derfor set meget frem til, at Station Z skulle udkomme. Det er altid spændende når en forfatter man har fulgt over flere år vælger et sceneskift og starter på et nyt univers. Og vi er altså oppe på øverste hylde med Melanders nye serie. Så jeg glæder jeg mig til at komme i selskab med Christian Porsing og Sigga Freitag igen. De udgør et formidabelt makkerpar som er mærkbare og træder tydeligt frem i plottet, og særligt Siggas opklaringsmetoder og mørke fortid i Tyskland har indfanget mig. Jeg regner med at tage til Station Z på en varm dag i ferien fordi jeg forestiller mig, at den snildt kan nedkøle med et par kuldegysninger undervejs.

Gro af Adam O. Fortællinger forsvinder fra biblioteksskoven, hvor de gror. De bliver forgiftet og sendt ud i verden – farlige og forvredne. Og, hvad er vi uden fortællinger og hvor ender vi, hvis alt vi indtager af fortællinger af fordærvet af løgne? Gro er en ung pige som skriver og samler på sine historier i en lille notesbog. Hun er skævt placeret i samfundet, og ingen forstår hende. Pludselig skifter verden form og grænsen mellem virkelighed og Gros historier opløses. Jeg sørger gerne for at min sommerferie rummer en god portion mystik og magi, og jeg ser meget frem til Adam Os fortælling om fortællingens mulige død, skyggemuser og parallelverdner. Alt sammen akkompagneret af fantastiske linoleumstryk forfatteren selv.

Selv hvis alt forsvinder af Jens Liljestrand. Det er efterhånden et stykke tid siden, at jeg hørte om bogen første gang. Dengang skrev jeg den fluks på min alt for lange ”must read”-liste, og nu er tiden inde til at få den læst. Jeg har en stor forkærlighed for katastroferomaner, hvor verden som vi kender den falder fra hinanden, og de overlevende må gentænke hele eksistensgrundlaget og finde nye måde at føre livet videre på. The Road af Cormac McCartney er stadig den stærkeste og min absolutte favorit. Liljestrands bog rammer solidt ned i klimadebatten, og jeg må indrømme, at jeg er spændt på at læse, hvordan Sverige bliver omdrejningspunkt for et kollektivt kollaps.

UdyretSpecialisten af Lotte Petri og Hans Petter Hougen. Det her er en titel jeg har været meget spændt på. Jeg er vild med mange af Lottes krimier som altid underholder og leverer intens spænding. Og så var jeg også helt opslugt da jeg i sin tid læste Hans Petter Hougens bog om sin tid som retsmediciner i Udenfor skinner solen. En fascinerende beretning om et mildest talt meget anderledes liv end de fleste af os kommer til at leve. De to har tidligere arbejdet sammen, men ikke på denne måde. Og nu ”teamer” de to altså op i Udyret, og det kan da kun blive interessant. Jeg gætter på brutal god underholdning, hvor det faktuelle er på plads og hvor spændingsmotoren er velsmurt.

At skille sig af med en kat af Haruki Murakami. Og som kæmpe fan af japanske Haruki Murakami skal jeg med sikkerhed have læst den seneste At skille sig af med en kat. En atypisk bog sammenlignet med forfatterens øvrige. Det er en bog på under 100 sider, hvor Murakami selvbiografisk fortæller om sin far og særligt om farens deltagelse i krigen mod Kina i årene omkring 2. verdenskrig. En episode som har kastet skygger over Murakamis liv og forfatterskab. Og så er der, som næsten altid med Murakami, også noget med en kat.

Mordmotivet af Anne Lea Landsted. Når jeg går tur med hunden i løbet af ferien skal jeg helt sikkert have Anne Lea Landsteds Mordmotivet i ørerne. Det er en true crime serie som gennemgår en række mordsager, hvor kvinder slår ihjel. Jeg har netop lyttet til afsnittet Mansons kvinder om Charles Mansons kult, som stod bag en række brutale mord i slutningen af 60´erne. Jeg er solgt.

Lida Wengel – programansvarlig

Jeg er tidsoptimist – også når det gælder bøger og læsning. Jeg har altid en høj bunke bøger liggende, jeg gerne vil læse og bunken bliver altid højere op til ferie – og nej jeg når langt fra alle i bunken – men her er nogle af dem jeg glæder mig rigtig meget til at få åbent i sommerferien.

Tobias Bukkehave debuterede med Kongetro, der er en politisk spændingsroman med den tidligere jægersoldat Tom Cortzen som hovedperson. Nu er forfatteren aktuel med Arvestål.

Her søger den danske efterretningsagent Tom Cortzen sandheden i en mystisk sag, som involverer hemmelige oplysninger lækket til russerne og tumultariske stormagtsinteresser i Arktis. Spionthriller til alle som elsker en god og effektiv spionhistorie. Og det tætteste vi kommer på en dansk James Bond.

Thomas Bagger er aktuel med Den nittende ø. Han skriver barske krimier, med en irriterende hovedperson – det kan også noget.

I Den nittende ø bliver der sendt bud efter politiet fra København, da hele fire præster findes brutalt dræbt i en kirke i en lille færøsk bygd. Det danske politi er ikke velkomment, og i bygden dækker alle over alle. For læsere af blodige og barske krimier.

Lucas Stage er også hovedperson i Manden i tre dele – som jeg var ret begejstret for og som lige har modtaget Blixen-prisen for bedste danske krimi.

Minette Walters har jeg længe kredset om. Jeg holder meget af de engelske krimier og spændingsbøger – og hun er et must. Faktisk vil jeg gerne både nå at læse Syreparken, hvor en demonstration mod et par formodede pædofile udvikler sig voldsomt i det socialt belastede boligområde, kaldet Syreparken, hvor en kvindelig betjent og en kvindelig læge fanges i optøjerne uden mulighed for hjælp udefra og De sidste timer, som er en historisk roman, der foregår i år 1348, hvor Den sorte død gør sit indtog i England – ikke en krimi, men når man holder af Jordens søjler, tænker jeg denne måske kan noget af det samme.

Mere historisk – nu fra Sverige, hvor Niklas Natt och dag afslutter sin trilogi med 1795. Jeg var både frastødt og vildt begejstret over de to første i serien, og er sikker på at denne vil gøre det samme for mig. Som der står om bogen: 1795 er en hæsblæsende og uforudsigelig afslutning på Niklas Natt och Dags store værk om en blodig tid i Sveriges historie.

Krimimessen ønsker alle en god sommer!