Vind “Eksodus” af Zornig og Lindholm

I denne uges krimiquiz har du chancen for at vinde Lisbeth Zornig og Mikael Lindholms seneste spændingsroman “Eksodus” udgivet på Politikens forlag.

For at deltage i konkurrencen skal du blot fortælle os følgende:

Hvis du VAR på Krimimessen i år: Hvad var din bedste/værste, sjoveste/vildeste oplevelse på Krimimessen i år?

Hvis du IKKE VAR på Krimimessen i år: Hvad/hvem/hvilket kunne få dig til at besøge Krimimessen næste år? 

Skriv dit svar i kommentarfeltet herunder eller på vores facebookside. Vi finder en vinder fredag d. 13. april, som bliver offentliggjort på facebook.


Om Eksodus

Der er valgkamp i Danmark. Malene Jørgensen har stiftet sit eget parti, Bæredygtig fremtid, og hun og hendes partigruppe arbejder målrettet for at komme i Folketinget.

Mathias Zobel har været ude for en ulykke og sidder nu i sit og Malenes fælles hjem i Køge og døjer med eftervirkningerne fra ulykken.

En tidlig morgen i Valby udløses en bombe, da en fremtrædende politiker tager sin cykel for at cykle på arbejde. Herefter eksploderer der cykler i alle dele af København i løbet af dagen, og der udbryder panik i hele byen. Regeringen aktiverer det nationale terrorberedskab med politi, forsvar og hjemmeværn, som går i gang med at fjerne de 600.000 cykler, som befinder sig på gaderne i København.

Mistanken om terror retter sig hurtigt mod muslimske ekstremister og skaber voldsomme reaktioner med knuste butiksruder, angreb på moskeer og personoverfald. Samtidig hamstrer skræmte borgere fødevarer og barrikaderer sig i deres hjem. Malene indkaldes sammen med de andre partiledere til krisemøde i Statsministeriet. Spørgsmålet er, om valgkampen skal aflyses, og der skal indføres undtagelsestilstand i Danmark, indtil man har fanget terroristerne. Dagen efter eksploderer der nye bomber. Denne gang er det ikke cykler, der eksploderer …

Om forfatterne

Foto: Les Kaner

Lisbeth Zornig (f. 1968) er opvokset i Nakskov, og har bl.a. i selvbiografien Zornig – Vrede er mit mellemnavn fortalt om en barsk opvækst med druk, vold og anbringelser. Hendes hjerte brænder for udsatte børn, hvilket har ført til, at hun i 2010 blev udnævnt til Børnerådsformand og siden stiftede Huset Zornig, der rådgiver myndigheder og institutioner om social udsathed.

Hun er gift med Mikael Lindholm (f. 1961), som hun har skrevet spændingsromanerne Bundfald og Arkimedes sammen med. Mikael er journalist og har arbejdet som redaktør på bl.a. Mandag Morgen og Børsen. Han har desuden skrevet en række bøger om ledelse, strategi, innovation, globalisering og samfundsøkonomi.

 

 

Q&A med Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

Politikens forlag har sat forfatterparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm stævne for at høre mere om ’Eksodus ’ – tredje bind i deres trilogi med Mathias og Malene i hovedrollen:

 

Hvad er udfordringen for vores hovedpersoner i denne bog?

Et større terrorangreb ryster Danmark og udløser sammenstød mellem befolkningsgrupper, mens regeringen er lammet og orienterer sig mod populistiske vinde. Malene har etableret et politisk parti og forsøger at navigere i en verden af politiske intriger og det kaos, som terrorangrebet udløser. Mathias kæmper med en hjerneskade som følge af en bilulykke og forsøger at finde sit gamle verdensmand-jeg.

Hvordan kom I på at skrive sammen?

Vi arbejder sammen om mange ting og udviklede ideen til vores første spændingsroman i fællesskab over bålet på sene sommeraftener, hvor plottet udtænkes og karaktererne formes – og hvor vi også holder meget af at diskutere forskellige krimier, som vi har set eller læst. Udgangspunktet var helt konkret Lisbeths bror Renés besynderlige død, som også er udgangspunktet for den første roman.

Hvordan fordeler I opgaverne?

Det er lidt som at spørge, hvad vi laver i soveværelset. Skriveværkstedet er et intimt sted for os, men vi ideudvikler og researcher sammen, arbejder på forskellige ideer og sparrer om resultatet. Mikael gennemskriver teksten.

Hvad er det en god krimi kan?

Den kan rigtigt mange ting, ligesom den gode roman. Nu ser vi en forskel på en krimi og en spændingsroman, som vi skriver. Krimien handler om, hvorvidt det lykkes at afsløre og fange forbryderen, hvor helten sætter en del på spil, nogle gange selve livet, som ofte også er det, forbryderen har taget. Spændingsromanen kan også handle om, hvorvidt hovedpersonerne slipper ud af en klemme, de er havnet i eller har bragt sig i, også ofte med livet på spil. Vi er især er optaget af hvad det er, der driver mennesker til ekstreme handlinger og hvordan og om de slipper ud af dem, hvor det ikke altid nødvendigvis er klart, om de er skurke eller helte.

Hvor kommer jeres inspiration fra?

Mange. Litterært kommer den i de unge år blandt andre Conan Doyle, Poe, Agatha Christie, Dorothy L. Sayers i krimigenren, men også Alistair McLean, Desmond Bagley, Robert Ludlum, Frederick Forsyth, Le Carré, m.fl. Men den vigtigste inspiration er klart Sjöwall og Wahlöö, hvis romaner i 70erne prentede sig dybt i os, fordi de udvidede krimigenren til at omfatte den påvirkning samfundet har på os, såvel heltene som skurkene. Og savner vi Stieg Larsson. Konkret i vores bøger er vi meget inspireret af det politiske liv i Danmark, samfundstendenserne og de mange ret originale mennesker, vi omgiver os med. Generelt er karaktererne skåret over virkelige mennesker, og plottet over nogle af de store samfundsudfordringer, vi står med.

Hvordan har I researchet historien her?

En del af researchen trækker på de oplevelser vi har haft nogle år tilbage, da vi lavede demokratiprojektet Stemmer på kanten for at få udsatte til valgurnerne, og de angreb vi oplevede, da vi hjalp en syrisk flygtningefamilie, hvilket vi blev kriminaliserede for. I forbindelse med selve terrorangrebet har vi talt med sprængningseksperter, politifolk og hjemmeværnsfolk for at sikre realismen, men også folk fra rockermiljøet og indvandrermiljøet, og psykisk sårbare mennesker. Vi tager også på location research, i dette tilfælde København og London, hvor vi besøger de steder, vi skriver om, ligesom de sager om f.eks. den britiske pædofilisag og de personer der optræder som regel er tilpasninger af virkeligheden.

Kan man læse Eksodus uafhængigt af de andre i serien?

Ja, uden problemer, men det giver formentlig en ekstra dimension, hvis man har læst de andre først. Karaktererne og nogle af de bagvedliggende temaer udvikler sig gennem bøgerne. Det kan måske være interessant at starte med Eksodus og så læse baglæns – vi føler os overbevist om, at man bliver nysgerrig på, hvordan og ikke mindst hvorfor så forskellige mennesker som hovedpersonerne Mathias og Malene egentlig fandt sammen.

Har I selv nogle yndlingsforfattere, I kan anbefale, når man er færdig med denne?

Senest har vi selv læst Jesper Stein, Yrsa Sigurdardottir, Steffen Jacobsen, Lars Keppler, men også Jo Nesbø, Sara Blædel og Helle Vincentz. Der er mange gode forfattere derude.

 

Vidste du at…

 • ’Eksodus’ er inspireret af Zornig & Lindholms dom for menneskesmugling under den store flygtningekrise i 2015?
 • Hver bog har en reference til et andet forfatterunivers som kollegial hilsen?
 • Mikael og Lisbet udvikler plot og personer om aftenen over et bål?
 • Den første bog i serien ’Bundfald’ blev genstand for et afsnit i dokumentarserien ’FBIs danske mord-mysterier’?
 • De fejrer udgivelsen af hver ny bog med et glas champagne?

 

7 thoughts on “Vind “Eksodus” af Zornig og Lindholm

 1. Uh der var mange gode oplevelser … fx podcastet i teltet med Cecilie Frøkjær. At hilse på Yrsa Sigurdadottir og altid godt at rende ind i Jakob Melander

 2. Det er altså svært at koge ned til kun én ting jeg synes var bedst, MEN, det var helt klart en fed oplevelse at få lov at se Chris Carter igen!

 3. Forfattere som skriver godt f.eks. Stuard MacBride og Gianrico Carofiglio, som jeg desværre ikke fik set sidste år

 4. Jeg kan sagtens tænkes at deltage i krimimessen til næste år, men i år var jeg desværre optaget i den weekend, hvornår mon datoen for 2019 bliver offentliggjort?
  Mvh. Anny

 5. Desværre blev jeg igen i år forhindret af Af vores årlige familiefest. Kunne godt tænke mig, at Krimimessen blev af holdt lidt senere på året: slut april eller maj. Marts weekenderne er altid fuldt besat af diverse familie-tam-tam

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.