Rock star-retsbiologen

Han ved alt, der er værd at vide om insekter og lig. Og så har han undersøgt Hitlers jordiske rester, som han fandt i en støvet diskettebeholder på et tidligere sovjetisk arkiv. Mød Mark Benecke – en rejsende i morbid viden.

Dr. Mark Benecke. Foto: Thomas van de Scheck for benecke.com
Mark Benecke.
Foto: Thomas van de Scheck for benecke.com

”Mine foredrag er lidt ligesom et dj-set. Jeg tager alle mine slides med, og så ser jeg, hvad det er for et publikum. Derfor kan jeg virkelig ikke sige, hvad jeg vil fortælle om i Horsens,”

svarer Dr. Mark Benecke, da Krimimessen.dk spørger hvad foredrags-titlen ”Forfærdelige forbrydelser og førerens gebis” dækker over.

En atypisk tilgang til at holde foredrag, der passer som hånd i latexhandske til manden, der for en kriminørd godt kunne ligne Lisbeth Salanders seje storebror med sine piercinger, tatoveringer og sorte læderbukser med seler og en taske om livet til de mest uundværlige remedier.

Mark Benecke er retsbiolog, og arbejder freelance som ekspert i efterforskningen af mord- og voldssager, hvor indgående viden om insekter, eventuelt i kombination med lig, kan hjælpe med at afgøre, hvornår og hvor en given forbrydelse er begået.
Indtil videre har han arbejdet på 837 sager på verdensplan, og tallet vokser støt.

Nørd til benet
Mark Benecke har altid været lidt atypisk i sine interesser. Som barn opbyggede han et lille kemisk laboratorium med brugt laboratoriegrej. Og senere som ph.d.studerende på bioingeniørstudiet, blev han bogstaveligt talt lokket over på den anden side af gangen til obduktionslokalet, hvor maddikedækkede lig og samtaler med de ventende politfolk tændte hans interesse for retsbiologi, mere specifikt: rets-entomologi –  eller hvordan viden om insekter kan bruges i retsvæsenet.

Mark Benecke. Foto: K.A.S. Sandra for benecke.Com
Mark Benecke.
Foto: K.A.S. Sandra for benecke.Com

Mange eksperimenter med rådnende kød og larver og en ansættelse som retsbiologisk konsulent i New York senere, arbejder han nu freelance som retsbiolog. Når han da ikke lige er i gang med at undersøge Hitlers jordiske rester for tv-stationen CNN, laver musik eller stiller op som kandidat for det satiriske parti Die PARTEI.

Benecke bruger selv betegnelsen nørdet om sin uhildede tilgang, når han står over for et lig, og skal i gang med at lægge puslespillet:

”Hvor andre måske tænker: ’Åh nej, hvor forfærdeligt, det må have gjort ondt’, eller: ’Nogen må savne denne person, ‘ eller: ’Jeg skal også dø en dag, ‘ går jeg bare i gang. Den slags tanker forstyrrer mig slet ikke i opklaringen.”

Biologiske spor i Horsens
Tilbage til foredraget på Krimimessen. Mulige, men altså ikke fastlagte, emner er:

  • Insekter og lig.
  • Hitlers kranie og tænder.
  • Blodsplatmønstre, og hvad de kan fortælle efterforskeren.
  • Hvordan en enkelt forkert antagelse kan dreje en hel efterforskning i en forkert retning.
  • Spontan menneskelig forbrænding.

Men en enkelt ting fik krimimessen.dk dog lokket Dr. Mark Benecke til at lægge sig fast på:

Når han ankommer til Horsens, har han lovet at lade sit særligt skærpede blik for, hvad han kalder ”biologiske spor,” hvilket vil sige blod, urin og deslige, glide over Horsens’ gader og stræder, fotografere sporene og tage dem med i sit foredrag.

Mød op i Trykkeriet lørdag d. 5. april kl. 14.00 og se, hvordan Horsens tager sig ud gennem Dr. Beneckes øjne.

 

Mere om Dr. Mark Benecke

Mark Benecke har skrevet en børnebog om livets kredsløb: Hvor blev musen af. De første fire sætninger lyder:

Hvis du finder en død mus, kan du begrave den. Men du kan også lade den ligge og se, hvad der sker. Der må jo ske noget. Ellers ville der være døde mus overalt.”

Skal det være krimi, skal det være Sherlock Holmes, når Benecke læser.

Kilder:

Skal Benecke læse krimi, skal det være Sherlock Holmes Foto Thomas van de Scheck for benecke.com
Skal Benecke læse krimi, skal det være Sherlock Holmes.
Foto: Thomas van de Scheck for benecke.com

Benecke på Facebook

Beneckes hjemmeside

Wikipedia om Benecke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.