Og priserne går til:

Det Danske Kriminalakademi uddeler for 22. gang årets Palle Rosenkrantz-pris, der gives til den bedste spændingsroman, udgivet på dansk i 2007. Prisen, der er på 7.500 kr., går til den svenske forfatter Karin Alvtegen for Skygge, som er udgivet af forlaget Tiderne Skifter.

Romanen er en familiesaga om det traditionelle Sverige, hvor snobberi og råddenskab afsløres. Alvtegen skriver psykologiske krimier, som ved at ramme ind i læsernes egne fortrængte traumer udløser særligt stærke læseroplevelser. Samtidig er romanen et nybrud i forhold til den samfundskritiske indignation, der har præget megen svensk krimi i sporet efter Sjöwall & Wahlöö.

Prisen overrækkes den 5. april 2008 på årets krimimesse i Horsens.

Harald Mogensen-prisen for årets bedste danske spændingsroman uddeles samtidig for anden gang – i kraft af et sponsorbidrag i år ledsaget af 5.000 kr. Vinderen er Morten Hesseldahl, som med Drager over Kabul (forlaget Modtryk) har leveret en spændende terror-roman, der fortsætter god dansk tradition ved at forbinde dansk hverdagsrealisme med de store internationale problemer i en – trods voldsomme begivenheder – poetisk og smuk historie.

Hesseldahls roman er dermed også dansk kandidat til den fællesskandinaviske pris ”Glasnøglen”.

Kriminalakademiet vil endvidere uddele fem diplomer i Horsens. Michael Katz Krefeld hædres for en spændende debut med Før stormen (Gyldendal). Der tildeles Georg Ursin diplom for med Den navnløse bevægelse (Forlaget People’s Press) at bruge genren til at sige noget væsentligt. DR’s TV-dramaafdeling får et diplom for tv-serien Forbrydelsen, der brød med dansk tv-dramatiks hverdagsgrå realisme for på sin egen måde at skabe stærke noir-toner i billeder og plot. Endelig hædres to forlag for vigtige nyoversættelser: Klim af Edgar Allan Poes ”Samlede fortællinger”, Modtryk af Maj Sjöwall og Per Wahlöös tibindsværk ”Roman om en forbrydelse”.

Kriminalakademiets jury består af Bo Bjørnvig, Flemming Jarlskov, Vibeke Johansen, Anton Koch-Nielsen, Bo Tao Michaëlis og Mette Strømfeldt.

Der var nomineret yderligere fire romaner til Rosenkrantz-prisen:

    Anna Jansson: Fremmed fugl (Forlaget Lindhardt & Ringhof)

    Jo Nesbø: Snemanden (Forlaget Modtryk)

    Andrew Taylor: Blottet for bødlen (Forlaget Klim)

    Louise Welsh: Revolvertricket (Borgens Forlag)

 

Yderligere oplysninger kan hentes hos:

Akademiets formand: Flemming Jarlskov – tlf. 5494 7580, e-mail: flemming@jarlskov.dk

Anton Koch-Nielsen – tlf. 4914 6246, e-mail: anton.koch@nielsen.mail.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.