Mord i mumiland – Kati Hiekkapelto

kolibrien_cvrFinland er ofte forbundet med en lang række ting. Sne, kulde, Mumi-trolde, gudeskøn natur, kulsort humør og drikfældighed er blot nogle af en række stereotype forestillinger om finsk kultur. Forestillinger, som umiddelbart ligger langt fra krimigenren. Men ikke desto mindre er krimien populær i Finland og den finske krimitradition går over hundrede år tilbage i tiden. Man holder sågar genren i hævd i et rendyrket finsk ”Whodunnit selskab”.

Populære navne inden for genren er blandt andet Leena Lehtolainen og Matti Yrjänä Joensuu. Og selv ”mumimor”, forfatteren Tove Jansson, har sat sine spor i genren, om end i periferien da hun i 1982 udgav romanen Den ärliga bedragaren. Bogen kan læses på mange måder, heriblandt som psykologisk thriller.

Det seneste skud skud på stammen er forfatteren Kati Hiekkapelto, som debuterede i

Foto: Aki Roukala
Foto: Aki Roukala

2014 med den stærkt anmelderroste Kolibrien, som er blevet solgt til oversættelse til en lang række lande. Hun er bosat i det nordlige Finland, hvor hun udover at være forfatter også er kunster, sanger i et punkband og ikke mindst underviser for en gruppe immigranter.

Og netop sidstnævnte har i høj grad fungeret som inspirationskilde til Kolibrien, hvor hovedpersonen er den unge Anna Fekete, som er indvandrer og nyuddannet betjent. Hun får sin sag for da man finder et kvindelig uden hoved på en løbesti. Efterhånden bliver hun trukket i retning af et sammensurium af stoffer, mord og illegal indvandring. Det er ikke for sarte sjæle.

Vil du vide mere om Kolibrien kan du møde forfatteren på Krimimessen.

Mød Kati Hiekkapelto:

Lørdag kl. 14.00 i trykkeriet, hvor hun taler med Helle Vincentz.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.