Mick Herron vinder Palle Rosenkrantz-prisen

Pressemeddelelse.

Storbritannien har en stor og stolt tradition indenfor spiongenren med rødder i egen historie med mere eller mindre officielle udenrigstjenester og skjult sikkerhedspolitik.

De klassiske navne i genren er John Buchan, Graham Greene, Eric Ambler, Ian Fleming, Len Deighton og nys afdøde John le Carré. Det er netop i denne skole for romaner om mænd med skæg og blå briller, kvinder farligere end kobra i brunst og clandestine konspirationer at forfatteren og journalisten Mick Herron indskriver sig.

Med sine både spændende og spøjse romaner om de mindre heldige agenter i hendes majestæts hemmelige tjeneste. Hovedpersonen er den fjærtende, bøvsende og kæderygende topagent og veteran fra den kolde krig, Jackson Lamb, som bestyrer sin afdeling af ’slagterheste’, de mislykkede agenter fra slagmarken i den gedulgte krig.

’Døde løver’ er andet bind i serien, tredje bind ’Sande tigre’ er siden kommet ud på dansk og er på alle både en dødspændende begavet og yderst velskreven spionroman, hvor spioner mere er indenrigske uden udenrigske.

Bag om sin facade af ramasjang og rævekager er der en sardonisk maskeret, men genkendelig kritik af poltikeren Boris Johnson, den konservative klovn som pø om pø bliver Storbritanniens først udenrigsminister siden premiereminister. Satiren er både  almen og personlig. Mick var i Oxford samtidig med Boris sågar tilknyttet samme college.

Og er iøvrigt erklæret modstander af Brexit

’Døde løver’ har på alle måder fortjent Palle Rosenkrantz-prisen.  Underfundigt ihukommende at Shakespeares spion med samme efternavn i skuespillet ’Hamlet’ bliver opdaget og ombragt netop i England!

På juryens vegne.

Bo Tao Michaëlis  

Palle Rosenkrantz-prisen er opkaldt efter den danske forfatter Palle Rosenkrantz, der tilskrives den første kriminalroman på dansk. Prisen gives til årets bedste udenlandske krimi/ spændingsudgivelse og uddeles på Krimimessen af Det Danske Kriminalakademi.

Mick Herron

MICK HERRON er født i 1963 i Newcastle upon Tyne og bor nu i Oxford.

I serien om Jackson Lamb er der foreløbig udkommet fem bind. Slagteheste er første bind, og derefter følger Dead Lions, Real Tigers, Spook Street og London Rules.

Mick Herron har modtaget mange priser for serien, bl.a. Ian Fleming Steel Dagger og CWA Goldsboro Gold Dagger, og romanerne har været på listen over årets bedste bøger i Guardian, Telegraph, Irish Times, Mail on Sunday og Financial Times.


Ud over Jackson Lamb-serien har Mick Herron skrevet adskillige andre, prisbelønnede bøger.
Slagteheste er den første af Mick Herrons bøger, der udkommer på dansk.

Mick Herrons bøger er udkommet på forlaget OLGA.

One thought on “Mick Herron vinder Palle Rosenkrantz-prisen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.