Mærkedage i maj – Sir Arthur Conan Doyle

I dag for 158 år siden i Edinburgh blev “faren” og ophavsmanden til én af litteraturhistorien største opdagere og mest ikoniske karakterer født. Manden var Sir Arthur Conan Doyle og den fiktive figur er selvfølgelig ingen andre end Sherlock Holmes.

Udover skriveriet var Conan Doyle også læge, hvilket i høj grad fandt vej ind i skabelsen af Sherlock Holmes, som altid har en videnskabelig og fornuftspræget tilgang til de mysterier han bliver konfronteret med. Forfatteren fandt eftersigende stor inspiration til karakteren hos sin tidligere lærer på universitetet, kirurgen Joseph Bell.

Sherlock Holmes blev præsenteret for første gang i “Et studie i rødt” fra 1887 som forlaget Ward Lock og co. købte rettighederne til for 25 pund. Sherlock Holmes blev en gennemgående figur i mere end 60 historier. Ofte med sin makker Dr. Watson, som også er den egentlige fortæller i langt de fleste af historierne om Sherlock Holmes.

Og i dag er det altså Arthur Conan Doyles fødselsdag, og vi vil gerne sige tillykke med de godt halvandet hundrede år. Og ikke mindst prise os lykkelige over den litterære arv som forfatteren har efterladt os.

Han har med sin banebrydende og slidstærke detektivfigur inspireret på tværs af generationer og genrer og sat sit aftryk på utallige områder af populærkulturen.

Og hvem ved, hvordan krimien ville have set ud i dag, hvis ikke Sir Arthur Conan Doyle havde skabt Sherlock Holmes.

 

Fordyb dig i Arthur Conan Doyles univers og forfatterskab på www.arthurconandoyle.

Læs også artiklen “5 figurer, der overlevede deres forfatter“, hvoraf Sherlock Homes er den ene.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.