Mærkedage i krimiens verden – John Rebus

Hurra for John RebusIan Rankins hovedperson gennem 25 krimier.

Han har i år både 30 års jubilæum og bliver 70 år. Vi læste første gang om John Rebus i 1987 i Knots & Crosses (udgivet på dansk med titlen Blodbrødre i 1995), men faktisk er John Rebus født i 1947, så han bliver 70 i år. Hurra for det og for hans ophavsmand, som bringer mig til Skotland igen og igen og hver gang med stor fornøjelse 🙂

Men hvem er John Rebus så: Her er lidt ord på ham fra flere litteraturanmeldere:

Kim Skotte, Politiken: “Den behørigt utilpassede, småfordrukne, menneskekloge og luvslidte elsker af gammel Stones-musik Rebus forbliver på imponerende afstand af de klicheer, der ellers som antydet står i kø. Hvordan kan det lade sig gøre? Jo, Rankin har en trimmet og præcis stil, der som en uafrystelig skygge hænger ved den ubønhørligt realistiske verden, John Rebus færdes i”.

Michael Enggaard, JP: “Hensigten med at skabe John Rebus var at give plads til en person, der har ret til at stille spørgsmål. Til alle og i ethvert miljø. Det var derfor, han blev detektiv. Jeg har selv haft mange ting, jeg ville have svar på, og Rebus kunne passende spørge for mig,” forklarer Ian Rankin.

Jesper Stein, JP: “Ian Rankins Rebus er ikke nogen jubeloptimist, men en kynisk sortseer og på den måde er han beslægtet med sine amerikanske brødre fra James Ellroy og Michael Connellys L.A. Han er en mand, der er mærket af sit job”.

 

Ian Rankin om sin karakter: ”Det er et helt bevidst valg, at han har det ad helvede til, drikker for meget, har problemer med kvinder og chefer i almindelighed og ikke rigtig kan finde ro og fred, med mindre han er på arbejde.Det er nyttigt at have en ensom strisser. Han opererer næsten som en privatdetektiv. Han kører sine egne undersøgelser ved siden af politiundersøgelserne.
Rebus er ret langt fra virkelighedens betjente. Han må drikke, han må bryde reglerne, han er voldelig over for mistænkte, han arbejder på sin inspiration og sit instinkt. Han er en dinosaur, en af de sidste tiloversblevne fra en generation af betjente fra 70’erne og 80’erne, som nu er ved at bliver erstattet af yngre veluddannede computereksperter”, siger Rankin.

 

Om Blodbrødre: Efter drabene på fire småpiger går det forfærdelige op for politikommissær John Rebus: hans fortid er indirekte skyld i drabene. Det kulminerer, da han egen datter bortføres.

Der er siden kommet mere end 20 bøger med den karismatiske Rebus, senest Gamle fjender på dansk 2017.

Serien om John Rebus er oversat til mere end 20 sprog og er bestsellere i mange lande.

Find facts og andet godt om Ian Rankin på Forfatterweb.

Få blandt andet en oversigt over bøgerne med Rebus på Ian Rankins hjemmeside.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.