Jean Hanff Korelitz – Det burde du have vidst

Jean Hanff Korelitz – Det burde du have vidst

Kan du egentlig stoledet burde du på dem der står dig allernærmest? Sætningen kunne meget vel være en teasertekst eller en tagline på forsiden af en krimi eller spændingsroman. Det er den dog på sin vis også. Det er i hvert fald grundpræmissen for den populære forgrening af krimigenren kaldet ”Domestic Thriller” eller ”Marriage Thriller”.

En genremæssig afstikker, som i høj grad tog storm med Gillian Flynns Gone girl fra 2012 (da. Kvinden der forsvandt, 2013). Senest er det den amerikanske forfatter Jean Hanff Korelitz, som er aktuel med krimien Det burde du have vidst fra sidste år.

I bogen følger vi kvinden Grace Sachs, som er psykoterapeut i New York. Hun er lykkelig gift med sin, på overfladen, hengivne og godhjertede mand Jonathan.

Han er oven i købet en stræbsom og sympatisk børnelæge og sammen har de sønnen Henry på tolv. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Og det er det også. En kvinde bliver myrdet og samtidig forsvinder ægtemanden. Pludselig bliver Grace en del af dette rædselsscenarie og får en grum fornemmelse af ikke at kende det sande billede af Jonathan.

Jean Hanff KorelitJean_Hanff_Korelitz_Credit_Mark-Czajkowskiz debuterede i 1996 med spændingsromanen A Jury of Her Peers og har siden hen også skrevet kærlighedsromaner. Heriblandt Admission fra 2009,  som er blevet filmatiseret med Paul Rudd og Tina Fey i hovedrollerne.

Det burde du have vidst er den første på dansk af Korelitz. Bogen har fået god omtale – både i hjemlandet og herhjemme.

Det er dog også en bog, som blandt visse anmeldere deler vandene. Weekendavisens anmelder Leonora Christian Skov skriver således:

»Til dig der kunne lide Kvinden der forsvandt«, står der da også på omslaget til Det burde du have vidst, men der skulle snarere have stået: Til dig, der vil læse en endnu bedre roman end Kvinden der forsvandt. Man tager en dyb indånding og læser i ét stræk”.  

Mens Politikens anmelder Bo Tao Michaelis mener at bogen lægger rigtig godt og spændende fra land men: ”Desværre går der fuldstændig ukontrolleret damebladsfnidder og Hallmark-hulk i den sidste del”.

Læs bogen, bedøm selv og/eller mød forfatteren på Krimimessen, hvor hun fortæller om Det burde du have vidst.

Mød Jean Hanff Korelitz søndag d. 22. marts på Sort Scene kl. 13.00

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.