Interview med Julie Hastrup – aktuel med “Vildskud”

I denne uge udkommer bogen “Vildskud” (Politikens forlag), som er Julie Hastrups seneste bind i serien med drabsefterforsker Rebekka Holm. Det er 8. gang vi er i nervepirrende godt selskab med hovedkarakteren, som vi mødte første gang i 2009 i bogen “En torn i øjet”.

Men, hvordan er det egentlig at følge, udvikle på og dele tanker med sin egen hovedperson gennem mange år? Dét og meget mere kan du få svar på i vores interview med Julie Hastrup.

God fornøjelse!


Du er meget snart aktuel med Vildskud, som er 8. bind i din populære krimiserie med Rebekka Holm. Det betyder jo, at du har efterhånden mange år på bagen med din hovedperson. Hvordan har det været at skrive ”Vildskud” og bliver det lettere eller sværere med tiden at ”arbejde sammen med” Rebekka? 

Julie Hastrup:VILDSKUD er en vild og tankevækkende krimi som har været ret udfordrende at skrive samtidig med at skriveprocessen har været enormt givende, faktisk forløsende og dermed en stor fornøjelse.

Og ja, Rebekka og jeg har dannet parløb i mange år efterhånden, eftersom det jo er 11 år siden jeg debuterede og så gik der jo lige et par år forinden med at skrive En torn i øjet, så vi har nok kendt hinanden i godt og vel 13 år, og jeg er stadig vild med at skrive om hende.

Jeg synes det er lykkedes mig at skabe en langtidsholdbar hovedkarakter med mange interessante lag i personligheden, præcis som det var min intension i sin tid, og det er også lykkedes at få bi-karaktererne omkring Rebekka til at leve og have så interessante historier at folde ud, ofte viser det sig ligefrem at deres historier passer perfekt ind i den pågældende bogs krimiplot og det er jo fantastisk at sådan noget går op i en højere enhed uden at være fortænkt. I Blodig Genvej var det Rebekkas mentor, Ryan, i Portræt af døden var det veninden Dortes historie, i Mirakelmanden Niclas’ og i Blodspor kollegaen Tatjanas. I Vildskud er Rebekka også ramt af sorg over Niclas tilstand, og sorg, hævn og selvtægt er netop bogens tema”. 

Dine krimier er altid med stof til eftertanke og leverer nogle ret rammende og levende beskrivelser af forskellige typer af mennesker, situationer og levevilkår. På Horsens Bibliotek havde vi Blodspor med i en læsegruppe sidste år. Den genererede en heftig, men rigtig god debat om bl.a. forældrerollen og hvad man byder sine børn. Og dén oplevelse generer hele to spørgsmål.

Hvad håber du på, at læseren sidder tilbage med efter endt læsning? Hvad motiverer dig når du sidder med din historie og skriver dag ud og dag ind?

Julie Hastrup:VILDSKUD er inspireret af en voldsom hændelse i mit eget liv, nemlig da min søn for et par år siden helt umotiveret blev overfaldet af en bande. De følelser som det overfald satte i gang i mig, var så voldsomme at jeg vidste at jeg på et tidspunkt var nødt til at skrive om dem, og jeg ved at jeg ikke er alene om at have haft det sådan. Præcis som i Blodspor handler Vildskud om et stort almenmenneskeligt dilemma, fortalt fra forskellige perspektiver og jeg håber inderligt at læseren virkelig vil få stof til eftertanke. Det er jeg helt overbevist om.

Jeg er interesseret i mennesker og menneskelige relationer, særligt de helt nære, alle de store og ofte svære følelser som vi alle har og indimellem kæmper med, og derfor er drivkraften altid at forsøge at forstå, at komme til bunds i en problematik som ligger mig på sinde”.

Når en bog er ny for alle os læsere er den ofte af forholdsvis ældre dato for forfatteren selv. Du er derfor sikkert langt fremme med planer, idéer mm. i dit forfatterskab. Kan du allerede på nuværende tidspunkt afsløre om vi skal møde Rebekka Holm igen i en 9. omgang?

Julie Hastrup:Vildskud blev sendt til tryk lidt før påske, så der er jo ikke gået lang tid, og alligevel tager jeg mig selv i at glæde mig til at komme i gang med den næste. Jeg er rastløs, helt sikkert også Coronakulret, så udover at forberede lanceringen af Vildskud, lave interviews osv så er jeg netop gået ind i min yndlingsfase, når det handler om at skrive, nemlig ”finde-på-fasen” som byder på lange spadsereture på udvalgte uhyggelige steder, hvor jeg bare skal suge indtryk til mig og slippe fantasien løs, og det er jeg god til. Jeg kan forestille mig alt og fornemmer uhygge selv på tilsyneladende hyggelige steder. Jeg elsker begyndelser, alt er nyt. Alt kan ske.

Jeg pønser både på at skrive niende bind i Rebekka-Holm serien OG på at skrive en standalone som længe har presset sig på, men jeg er nødt til at mærke efter hvilken der skal skrives først og det ved jeg ikke endnu. Men jeg glæder mig til meget til at skrive dem begge”.

I en tid, hvor læsningen har haft og stadig har gode kår vil jeg høre om du vil anbefale tre læseoplevelser til Krimimessens følgere?

Julie Hastrup: “Jeg læser hver eneste dag og i alle genrer, men foretrækker naturligvis en god krimi og en af favoritterne er helt sikkert Skyggejægeren af svenske Camilla Grebe. Den er virkelig spændende og den bedste af hendes seneste standalones, selvom jeg kan lide dem alle. En anden favorit er også en svensker, nemlig Anders de la Motte. Jeg læste den første, Sensommerjagt, sidste år og blev grebet af historien og sproget, ikke mindst hans sanselige beskrivelser af naturen, og i disse dage er jeg lige ved at afslutte efterfølgeren, Efterårssorg, og den er også rigtig vellykket. På mit natbord ligger Den tavse patient og venter, den skulle være virkelig uhyggelig og med et overraskende tvist til slut, så den glæder jeg mig til”.

Julie Hastrup

Julie Hastrup er født i 1968, uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og har blandt andet arbejdet på TV2/Lorry og Danmarks Radio. Hun debuterede i 2009 med bestselleren En torn i øjet, som var første bind i serien om den danske drabsefterforsker Rebekka Holm. Derefter fulgte Det blinde punkt i 2010, og året efter udkom Blodig genvej. Portræt af døden, fjerde bind i serien, blev udgivet i 2013, mens Farlig fortid udkom i 2015. Sjette selvstændige roman om Rebekka Holm, Mirakelmandenudkom i 2017. Det syvende bind i serien, Blodspor, udkom i 2018,og den nye roman, Vildskud fra maj 2020, er seriens ottende selvstændige bind.

Julie Hastrups bøger er solgt til udgivelse i en lang række lande. Alene i Danmark er serien om Rebekka Holm trykt i over én million eksemplarer. (tekst fra Politikens forlag)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.