Horror i Horsens

Lørdag d. 12. marts uddeler Dansk Horror Selskab for femte gang prisen for Årets Danske Horrorudgivelse, og som de fire foregående år uddeles den på Krimimessen i Horsens, i forbindelse med at Det Danske Kriminalakademi uddeler Palle Rosenkrantz prisen og Harald Mogensen Prisen.

Men hvor det efterhånden er blevet stuerent at læse krimier, blodige spændingsromaner og seriemorder-thrillers, så vil langt de fleste betakke sig for at læse horror (som mange herhjemme kalder gys). I Danmark betragtes horror nemlig ofte enten som en genre kun for børn eller som underlødig litteratur med fokus på blod og monstre. Og det er ærlig talt en skam, for god horror er meget mere end det.

 

Dansk Horror Selskab

Heldigvis har en række danske forfattere og DHSlogoforlæggere med smag for de fantastiske genrer sat sig for at ændre den opfattelse, og i 2011 stiftede Patrick Leis, Nikolaj Højberg, Christian Reslow, Helle Tiegten Tofft, Henrik Harksen, Jacob Hedegaard Pedersen, Jonas Wilmann, Steen Langstrup og Michael Kamp foreningen Dansk Horror Selskab, hvis formål er: ”at fremme udbredelsen af danskproducerede, skrevne horror-fortællinger, hvad enten det er i form af noveller, romaner, graphic novels, sms-litteratur, digte eller lignende.”

Dansk Horror Selskab ønsker at etablere horror-genren som en populær, ligeværdig og vedkommende genre i det litterære landskab, og stræber efter at udbrede den gode horror med komplekse fortællinger og et stimulerende sprog til det voksne publikum. Det gør de bl.a. ved at uddelen prisen for Årets Danske Horrorudgivelse for at sætte fokus på de litterære muligheder i genren og skabe opmærksomhed om den gode horror, der rent faktisk skrives i Danmark.

 

Årets Danske Horrorudgivelse

Hvert år opfordres forlagene til at indsende nomineringer af titler, der kunne være kandidater til prisen. Man kan både indsende forslag på egne og andres udgivelser, de skal blot overholde foreningens kriterier:

 

  • Værket skal tilstræbe at skabe en følelse af uhygge, skræk og/eller foruroligelse for læseren
  • Sproget skal være fængende og fascinerende
  • Værket skal kunne underholde, udfordre og fastholde den voksne læser

 

I år endte det med 16 nomineringer, heriblandt både SMS-noveller, selvudgivelser, debutanter og garvede forfattere med flere udgivelser bag sig på både større og mindre forlag (se listen her: http://danskhorrorselskab.dk/2015/12/longlisten-for-nominerede-horror-udgivelser-2015/). Ud af de 16 titler skal medlemmerne af Dansk Horror Selskab stemme på fem titler, som går videre til bedømmelse af en uvildig jury, og i den ombæring er det ikke muligt at stemme på sig selv.

 

Juryens medlemmer udskiftes løbende, men i år består den af Politikens anmelder Steffen Larsen, forfatter og cand. mag. i litteraturhistorie og antropologi Christine Tjalve, bibliotekar og SoMe-tryllerist Jan M. Johansen, Himmelskibet.dk’s redaktør Thomas Winther Christensen samt undertegnede som gennem mange år har stået bag Gyseren.dk, og de fem titler der er nominerede er: Midnatsmuse af Mikkel Harris Carlsen, Samlerne af Michael Kamp, Den røde tråd af Vicki Pedersen, Deroute af Martin Schjönning og Kærlighedsfrugt af A. Silvestri.

 

De nominerede er …

Igen i år er det fem meget forskellige udgivelser, der er nominerede.

midnatsmuse

Mikkel Harris Carlsens novellesamling ”Midnatsmuse” blev i bibliotekernes lektørudtalelse sammenlignet med Dostojevski for sin psykologiske og dystre stemning. Novellerne er meget langt fra den typiske opfattelse af blodige gys, og kræver noget af læseren. Som Himmelskibet skriver: ”Det er dystre fortællinger, om personer der på forskellig hvis bliver besatte eller opslugt af enten andre mennesker eller situationer … ikke nok med novellerne bygger på gode og interessante ideer, de formidles også på så stemningsfyldt en måde at det vil være en skam at forfladige dem for meget med korte handlingsreferater … Man sidder ikke er ler, men heller ikke og græder, men man sidder og fascineres af de skæbnefortællinger, som Mikkel Harris Carlsen på formidabel vis får beskrevet.”

 

Årets anden nominerede er Michael Kamp, og han har i løbet af samlernefå år slået sit navn eftertrykkeligt fast, og har allerede en gang tidligere været nomineret til Årets Danske Horrorudgivelse med ”Moln – jorden husker”, ligesom han har vundet både Drengelitteraturprisen og Niels Klim prisen for bedste science fiction novelle og har udgivet en række noveller på engelsk. Han er nomineret for romanen ”Samlerne”, der ifølge lektøren indeholder både ”Blod, kropsdele og en atmosfære af noget stærkt foruroligende”, og på den led minder mere om den ‘gængse’ forestilling om horror.

”Samlerne” er blevet godt anmeldt på nettet, hvor bl.a. bogblogger Line Dalbro Schaumann skriver om den: ”“Samlerne” er en virkelig gennemført gyserhistorie. Jeg sad flere gange med gåsehud over det hele, og måtte lige kigge mig omkring for at sikre mig at jeg var alene. Jeg kiggede også lige en ekstra gang i spejlet – tænk nu hvis?! De creepy beskrivelser af de følelser Thomas har, er virkelig gennemført, man føler virkelig hans rædsel og desperation.”

 

Den tredje nominerede er traaddebutanten Vicki Pedersen med novellesamlingen ”Den røde tråd”, som lektøren anbefaler til ”… dem, der elsker historier med et glimt af gru og galskab”, og som et nyt, interessant pust til hylden med novellesamlinger. Historierne foregår bag gardinerne i de danske villakvarterer og afslører hemmelighederne og galskaben bag hjemmets fire vægge.

 

 

 

Martin Schjönning er uddannet litterat og deroutearbejder freelance som forlagsredaktør.Han er nomineret for kortromanen ”Deroute”, det første bind i forlaget Kandors serie om Satan. Bibliotekernes lektørudtalelse kalder ”Deroute” for “en fascinerende uhyggelig kortroman” og anbefaler den til ”dig som søger en anderledes tankevridende læseoplevelse”, og også Himmelskibets anmelder roser  ”Deroute” med ordene: ”Schönning viser med Deroute endnu en gang hvor god han er til at skrive om det groteske og om menneskers nedbrud.

 

 

Kærlighedsfrugt

Den sidste forfatter er Amdi Silvestri, som er nomineret for sin novellesamling ”Kærlighedsfrugt”. Samlingen består af 14 noveller, der strækker sig i alle retninger fra spøgelseshistorier over monsterfortællinger til meget realistiske historier og knive, klør og helvede.

Med udgivelsen prøver Silvestri at demonstrere forskellen på gys og horror ved at lade novellerne bevæge sig gradvist fra at være gyserhistorier til at være horror-fortællinger. ”Kærlighedsfrugt” er blevet anmeldt i dagbladene, hvor K. E. Watz (Lolland-Falsters Folketidende) skriver: ”… fortællingerne er uhyre velskrevne, og forfatteren skaber gru og rædsel og bringer uhyggen i centrum ved hjælp af en stor palet af virkemidler og ved at inddrage overraskende temaer.

 

Der er med andre ord masser af både stemning, overraskelser og velskreven gru i årets fem titler, så se bag genrebetegnelsen, gå efter den gode historie og læs en af årets talentfulde nominerede, selvom du aldrig har læst en horrorroman før.

 

Skrevet af Jette S. F. Holst

 

Links:

Dansk Horror Selskab: http://danskhorrorselskab.dk/

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.