Heja Sverige

Vi får på Krimimessen i år besøg af en del svenske Krimi- og Spændingsforfattere.

Her kan du læse lidt mere om dem og om hvilke tendenser der er i genren i Sverige for tiden.

Kerstin BergmanKerstin Bergman, svensk krimiekspert fortæller her om trends i genren eksemplificeret med de forfattere, der kommer på Krimimessen 2017.

“Efter Stieg Larsson har det svenska krimiutbudet vidgats från att primärt bestå av samhällskritiska polisromaner till att uppvisa en enorm genrevariation, och de svenska författare som deltar i Horsens i år representerar många av de nya trenderna.

De enda som på senare tid skrivit polisromaner där ett helt polisteam skildras på Sjöwall och Wahlöö-manér har varit Arne Dahl och Carin Gerhardsen, men nu har även de övergett det klassiska formatet. Dahl skriver numera actionfyllda polisthrillers, precis som Emelie Schepp, Stefan Ahnhem och Roslund & Thunberg. Hos Gabriella Ullberg Westin blandas polisromanen med erotica; hos Ann Rosman med historiska inslag; och hos Lisa Hågensen med övernaturliga element.

Thrillern är överhuvud taget på frammarsch, så väl den psykologiska som den internationella och politiska. Thrillerinslag finns numera i de flesta svenska deckare, Tove Alsterdahl skriver lysande psykologiska thrillers och till och med seriemördarthrillern har fått en mästare i Stefan Ahnhem.

Opålitliga berättare och huvudpersoner som lurar läsaren är en annan ny trend de allra senaste åren, och både den första av Sara Lövestams deckare om den originella privatdetektiven Kouplan och Malin Persson Giolitos senaste deckare, Störst av allt, som av Svenska Deckarakademin belönades som bästa svenska krimi 2016, kan med sina originella berättarperspektiv också räknas till den här kategorin”.


Disse kan du møde på Krimimessen 2017

Stefan Ahnhem

 

Stefan Ahnhem (Lindhardt & Ringhof), tidligere manuskriptforfatter, debuterede som krimiforfatter på dansk i med Offer uden ansigt.

I 2017 udkommer Atten grader minus, der er er en isnende spændende krimi om jagten på en bestialsk og kynisk morder. Bogen er 3. bog i serien om Fabian Risk.

Forfatteren modtog Crimetime Specsavers Award 2015 på Crimetime Gotland.


Tove Alsterdal (Modtryk) er en svensk journalist, dramatiker og forfatter. Hun skrev i 2011 den roste Kvinderne på stranden der er en krimi om tre unge kvinder, hvis skæbner væves sammen af den udspekulerede internationale menneskehandel.

Vend dig ikke om udkommer inden Krimimessen og handler om Beckomberga, der har været Sveriges største sindssygehospital. Nu er sporene af fortiden væk og eksklusive lejligheder bygges i parken.


Bag pseudonymet Arne Dahl (Modtryk) gemmer sig den svenske forfatter og litteraturkritiker Jan Arnald (født 1963).

Arne Dahl har skrevet krimierne om Paul Hjelm og A-gruppen, Opcop og senest er han begyndet på en serie om Sam Berger som er politibetjent i Stockholm.

Skyggezone: Sam Berger fra kriminalpolitiet mangler opbakning i en sag, hvor han mener en seriemorder er på spil. Han indgår en uhellig alliance med Molly Blom fra Säpo, da han pludselig selv bliver mistænkt.


Carin Gerhardsen

Carin Gerhardsen (People’s Press), afslutter med Domino sin populære serie om Hammerby-polisen under ledelse af den sympatiske politikommissær Conny Sjöberg.

De 8 bind i serien er psykologiske krimier, der kravler ind under huden.

Domino: To personer bliver myrdet på åben gade i det centrale Stockholm. En midaldrende kvinde og en lille dreng, brutalt slået ned med en hammer. Og det er bare begyndelsen – begyndelsen på slutningen.


Malin Persson Giolito (Gyldendal), debuterer på dansk med Størst af alt.

Krimien modtog af Svenska Deckarakademin prisen for bedste svenske kriminalroman 2016 og er dermed indstillet til Glasnøglen.

Størst af alt er en stenhård retssalsthriller, et følsomt portræt af et ungt menneske og en skarp kritik af et samfund, som er ved at falde fra hinanden. Bogen stiller spørgsmål om skyld og ansvar, straf og forsoning.


Lisa Hågensen (Dreamlitt),debuterer med den historiske krimi Hendes blå øjne.

Hendes blå øjne: De venter på hende udenfor kirkeporten. Året er 1671 og Kirsti Martasdotter fængsles og anklages for heksekunst. Otte måneder senere flygter hun. Voldtaget, højgravid og tortureret vender hun hjem til Lövaren.

2011. Ondskabens sommer, hvor en galning skyder unge mennesker på en ø i den norske skærgård. Raili ser frem i mod ferien i sit lille hus i Lövaren. Men noget er forfærdelig galt.


Sara LøvestamSara Lövestam (Aronsen), debuterer på dansk med Sandhed med modifikationer som er første bind i serien om Kouplan.

Kouplan har brug for penge. Han er søn af en psykolog og en professor, men har ingen papirer og skal gøre noget for at blive i Sverige. Med sin baggrund som journalist kan han måske fungere som efterforsker eller privatdetektiv, hvis nogen vil betale. Han skriver en annonce og holder vejret.

Pernilla ser Kouplans annonce. For to dage siden forsvandt hendes 6-årige datter. Pernilla er desperat, men kan ikke kontakte politiet. Kouplans søgen fører ham til Stockholms underverden.

I 2015 vandt bogen Deckarakademins pris för bästa deckardebut.


Roslund og ThunbergAnders Roslund og Stefan Thunberg (Modtryk),journalist og manuskriptforfatter fortsætter deres samarbejde med krimien En bror at dø for (Made in Sweden part 2).

En bror at dø for: Leo tørrer blodet væk i entreen. Han er fjorten år og gør rent efter sin far for sidste gang. De er alene nu. Det er Leo som skal tage vare på sine yngre brødre, mens far sidder i fængsel og mor ligger på sygehuset. Og han ved hvordan.
Han skal maskere sig og begå sit første kup.


Ann RosmanAnn Rosman (Punktum),debuterede med Fyrmesterens datter, der er første bind i serien om kriminalassistent Karin Adler fra Göteborg. Bøgerne er historiske spændingsromaner og foregår alle i Marstrand.

Om Havkatten: I år 1906 ankommer kong Oscar d. 2 til kurstedet Marstrand. Rundt om ham flokkes societetet, og i løbet af to intensive sommermåneder bliver der knyttet kontakter og skabt intriger alt imens der dyrkes tang- og mudderbade.

En aften i maj 2013 øver Marstrands redningstjeneste røgdykning på det prestigefyldte men noget forfaldne Turisthotellet. Øvelserne får en brat ende da brandmændene finder en død mand, og Karin Adler hos kriminalpolitiet i Gøteborg tilkaldes for at undersøge sagen. Alt tyder på, at manden er blevet myrdet, men hvem kan tænkes at have vinding ved hans død?


Emelie ScheppEmelie Schepp (Politikens forlag),debuterede på dansk i 2014 med Mærket for livet, som er 1. bind i serien om advokaten Jana Berzelius.

Ondt blod udkommer i 2017 og er 3. bind i serien.

Ondt blod: En tidlig morgen bliver en kvinde bagbundet og grusomt mishandlet i sin lejlighed i Norrköbing. Den første på stedet er ambulanceredderen Philip Engström, der gør alt, hvad han kan for at redde hendes liv, men forgæves. Kort efter findes endnu et mishandlet offer, og den lammende sandhed går op for Philip: Han er selv i livsfare nu.

Forfatteren modtog Crimetime Specsavers Award 2016 på Crimetime Gotland.


Gabriella Ullberg-WestinGabriella Ullberg-Westin (Harper Collins Nordic),skriver domestic-noir krimier. Debuterede på dansk med Ensommerfugl.

Anden del af serien om politimanden Johan Rokka hedder Håndlangeren. Om handlingen: En ung kvinde findes dræbt i en lille svensk by. Johan Rokka bliver inddraget i efterforskningen, der trækker paralleller til en gammel sag. Rokka har mere end almindeligt svært ved at folde fokus på den aktuelle sag og samtidig skal han holde styr på sin seneste elskerinde, en jaloux chef og en voldelig bande.

 


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.