Forfatterens favoritdetektiv – Thomas Rydahl

På Krimimessen 2015 vil vi i forskellige sammenhænge sætte fokus på detektiven. Hver mandag frem til Krimimessens start fortæller en række krimiforfattere på skift om deres yndlingsdetektiv.

Thomas Rydahl

kul_ThomasRydahl_jp_879904x

Quinn er alle tiders mest platoniske detektiv

Det er kun modvilligt og måske på baggrund af en misforståelse, at forfatteren Quinn påtager sig sin opgave og sin nye rolle som detektiv, da telefonen ringer en sen nat i New York.

Det er begyndelsen på Paul Austers sære trebinds-hovedværk New York-trilogien. Quinn ved ikke meget om detektiv-arbejde, men han er nysgerrig og har forfatterens evne til at sætte sig ind i rolle, scener, mennesker. Det lykkes, på den måde, Auster at gøre både forfatter, læser og Quinn til de detekterende, de opdagende, opsøgende, opfindende – og både form og indhold bliver en spændende (og farlig) leg med identitet, sandhed og selve meningen med tilværelsen.

Det lyder måske højpandet, lidt for filosofisk, men i Austers univers er dialoger og perspektiver hele tiden i ordhøjde, selv om de også løfter sig og breder sig ud. Quinn som detektiv er på én gang håbløst amatøragtig, begavet og samvittighedsfuld. Han er nærmest platonisk i sin tilgang. Det gør ham særlig og unik.

Jeg har lavet en lille oversigt over forskellene mellem Quinn og den typiske detektiv.

rydahl detektiv2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.