Forfatterens favoritdetektiv – Julie Hastrup

På Krimimessen 2015 vil vi i forskellige sammenhænge sætte fokus på detektiven. Hver mandag frem til Krimimessens start fortæller en række krimiforfattere på skift om deres yndlingsdetektiv.

Julie Hastrup

JulieHastrupSherlock Holmes, Miss Marple, Hercule Poirot, Kay Scarpetta, Thomas Lynley og Barbara Havers, David Hunter, Rebecka Martinsson …

Listen over mine yndlingsdetektiver gennem tiden er lang og broget, detektiverne vidt forskellige – de har nemlig hver sit særkende, som gør, at de alle har en særlig plads i mit krimielskende hjerte.

For tiden er jeg glad for Kate Burkholder – hovedpersonen i en spændende krimiserie begået af amerikanske Linda Castillo.

Kate Burkholder er politichef i en lille soveby, Painters Mill, midt i amishland i Ohio. Og der sker altså uhyggelige ting i amishland, hvis kultur Kate i den grad kender. Hun har selv amishbaggrund, men en skelsættende oplevelse i barndommen har betydet, at hun har brudt med sin familie og med amishkulturen og står helt alene med en ensomhed, man fornemmer gennem alle bøgerne.

Jeg er tiltrukket af Kate Burkholders no-bullshit-attitude og det mørke, hun bærer med sig efter at have været tæt på at blive offer for en seriemorder, da hun var purung. Hendes personlighed er en velkendt, men vidunderlig blanding af styrke og sårbarhed: Hun kan tylle en whisky på to sekunder uden at blinke, og hun har svært ved at erkende over for sig selv, at hun er drønforelsket i den kloge specialagent John Tomasetti, der ligesom hun selv bærer på en grum fortid.

castillo
Den kommende femte bog i serien om Kate Burkholder.

Krimierne om Kate Burkholder er klassiske krimier, men giver samtidig et unikt indblik i den stærkt religiøse amishkultur – og særligt spændingerne mellem denne og den midtvestamerikanske mentalitet, og dét er interessant læsning.

Amishsamfundet har fascineret mig, siden jeg som 16-årig besøgte en amishkoloni i Pennsylvania, og erindringerne fra dengang: hestevogne overalt, mændene med skæg og stråhatte, kvinderne i deres enkle kjoler og kyser og amishfolkets smil ikke mindst – en blanding af værdighed, mildhed og generthed, står lyslevende for mig, når jeg læser denne spændende serie.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.