Ansatte bag lås og slå

Virkelighedens kriminelle går også på biblioteket. Blandt andet i Statsfængslet Østjylland hvor en kirke, musikaktiviteter og et bibliotek er samlet i et kulturhus. Hvordan det er at arbejde som kulturformidler blandt kriminelle af den tunge kaliber, kan du høre mere om på Krimimessen søndag.

Mon kriminelle lånere afleverer til tiden?
Ifølge fængselsbibliotekar Inga Thyra Nielsen er succeskriteriet nærmere, at materialerne bliver afleveret igen – sådan i det hele taget.

For er man først havnet på den forkerte side af de låste døre i Statsfængslet Østjylland ligger respekten for love og regler generelt på et lille sted.  Men efter 13 år som fængselsbibliotekar har Inga Thyra Nielsen sat sig i respekt med den rette tone tilsat et stænk af humor:

portræt af bibliotekar Inga Thyra Nielsen
Bibliotekar Inga Thyra Nielsen

”Ja, det er jo lidt skørt, at jeg kan sige til en velvoksen rocker at han SKAL aflevere et blad eller en bog, og han så gør det, men sådan er det altså,” funderer Inga Thyra Nielsen, der skal låse sig gennem mindst 10 døre, når hun møder på arbejde.

På biblioteket er der, ud over en samling af bøger, blade og cd’er, også et stort akvarium. Og det bliver kommenteret rigtig meget:

”Det er nemt at snakke om, og så er isen brudt,” fortæller Inga Thyra Nielsen.

En af dem, der har talt meget med Inga, er 64-årige Birger Thorsen, der har afsonet syv år – først i Statsfængslet, da det stadig lå inde i Horsens og siden på Enner Mark.

”Jeg har haft mange snakke både med bibliotekaren, musikmedarbejderen og præsten om løst og fast – hvordan ser dagens Danmark ud udenfor murene? Hvordan går det med familien? Det giver et fantastisk pusterum, at det ikke kun er fængselslivet, det drejer sig om. De møder os simpelthen som om vi er almindelige mennesker – lige som dem selv,” siger Birger Thorsen.

Kriminelle medhjælpere
Som indsat i de danske fængsler har man pligt til at arbejde eller gå i skole på fuld tid, og Birger Thorsen, der i dag er løsladt, fik tjansen som bibliotekshjælper med opgaver som rengøring, bog-opsætning og betjening af andre indsatte.

Birger indrømmer, at han så stort på rengøringen, hvilket Inga Thyra Nielsen absolut er enig med ham i. Men til gengæld satte han sig grundigt ind i sortimentet:

”Inga var forståeligt nok lidt efter mig med rengøringen, men jeg læste stort set alt, hvad vi havde. Revl og krat. Der røg en del romaner og bøger om historie. Men jeg læste også om emner, der ikke interesserer mig, for at kunne anbefale bøger til de andre indsatte,” husker Birger Thorsen.

Jeg har haft mange snakke både med bibliotekaren, musikmedarbejderen og præsten om løst og fast – hvordan ser dagens Danmark ud udenfor murene? Hvordan går det med familien? Det giver et fantastisk pusterum, at det ikke kun er fængselslivet, det drejer sig om. De møder os simpelthen som om vi er almindelige mennesker – lige som dem selv,” Birger Thorsen.

Med det læseforbrug adskiller han sig fra flertallet af de indsatte, men han er ikke den eneste biblioteksmedhjælper, Inga Thyra Nielsen har haft på biblioteket. Og lige som Birger Thorsens ulyst til rengøring, er der ofte et eller andet skævt ved de indsatte medhjælpere. Nogle er ordblinde, hvilket gør skriftlige beskeder lidt svære at tyde, og andre er ikke alt for stærke i at sætte bøgerne i streng alfabetisk rækkefølge.

”Så må jeg bare gennemgå en hel reol, når jeg skal finde en bog, jeg ved, vi har hjemme. Det lever jeg med. Til gengæld kan de jo noget andet: De kan sige god for mig og introducere biblioteket til de andre indsatte,” fortæller Inga Thyra Nielsen.

 

Portræt af  musikmedarbejder Kirsten Mehlsen
Musikmedarbejder Kirsten Mehlsen leder flere kor indenfor murene.

Kunsten at græde i kor.
De indsatte i Østjyllands Statsfængsel skal typisk afsone lange straffe, og livet bag murene kan godt virke tungt:

”Din verden bliver indskrænket og du lukker helt ned for at kunne klare dig igennem,” fortæller Birger Thorsen, der næsten fik et chok da han hørte almindelige lyde af barneleg og fuglesang, da han var på sin første ledsagede udgang.

Han fandt vigtige åndehuller i kirken, koret og biblioteket under afsoningen. Især koret kunne løse op for følelserne:

”Man bliver let følelsesløs i et fængsel. Det føles måske som om alle vil dig det ondt. Eller du kan føle dig ensom og forladt. Der kan være problemer i familien udenfor murene, som du ikke kan gøre noget ved. Alt det er du nødt til at lukke ude. Du kan ikke sige til nogen: ’Jeg er ked af det.’”

De indestængte følelser kunne nemmere komme op til overfladen i koret, hvor musikmedarbejderen for eksempel kunne foreslå at synge en sang for en nyligt afdød bror til en indsat.

”Så kommer følelserne jo frem – og det var helt legalt. Så blev det virkelig til kunsten at græde i kor,” slutter Birger Thorsen.

 

Ansatte bag lås og slå
Som ansat inden for fængselsmurene bliver man en del af et minisamfund:

”Det føles på mange måder som en lokalfilial: Her kender jeg også alle lånerne, jeg ved, hvad de går efter og kender lidt til deres liv,” fortæller bibliotekar Inga Thyra Nielsen, og det er ikke det eneste strejf af lokalsamfund ved at arbejde inden for murene.

Portræt af fængselspræst Jesper Birkler
Fængselspræst Jesper Birkler

Sammen med musikmedarbejder Kirsten Saurus Mehlsen og fængselspræst Jesper Birkler holder hun til i kulturhuset, og selvom de selvfølgelig færdes frit, handler deres samtaler mest om livet inden for murene:

”Det er egentlig sært, men verden udenfor forsvinder.  Som den gør for de indsatte. Vi snakker selvfølgelig om, hvordan det går med vores arbejde, og om der er beskeder, vi skal give videre. Men vi er også helt opdaterede på den seneste sladder; de nyeste forsøg på indsmugling af telefoner, flugtforsøg eller om nogen, man havde krydset fingre for, er røget ind at sidde igen,” fortæller Inga Thyra Nielsen.

De civilt ansatte møder mange typer af kriminelle, og det kan ikke undgås at arbejdsdagen bliver præget af den hårde tone, der kan herske i et fængsel. Og det er der en måde at tackle på:

”Du bliver nødt til at have humoren med. Der er meget brok og mange skæbner,” slutter Inga Thyra Nielsen.

Hør musikmedarbejder Kirsten Saurus Mehlsen, fængselspræst Jesper Birkler, og bibliotekar Inga Thyra Nielsen fortælle mere om et arbejdsliv bag tremmer på Krimimessen søndag d. 5. april kl. 14.45 i Arresten.

 

Fakta

Der er biblioteker i alle lukkede fængsler i Danmark og biblioteksbetjening i arresthusene.

Biblioteket i Statsfængslet Østjylland har åbent to dage om ugen.

De indsatte har lov at gå på biblioteket en gang om ugen sammen med deres afdeling.

Hvad læser de indsatte? Se en liste over de mest lånte bøger i fængslet.

En indsat låner i gennemsnit omkring 45 materialer om året. Det er langt over gennemsnittet  udenfor murene.

Bogen Violinbyggeren er baseret på en virkelig historie om en fængslet skiltemaler, der, ved hjælp af fængselsbiblioteket i det gamle statsfængsel i Horsens, lærte sig at bygge violiner af høj kvalitet.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.