“Anne og kvinderne i hendes familie er rundet af generationer af stærke og handlekraftige fiskerkoner, der selv satte dagsordenen” – Interview med Helle Mogensen

I maj 2021 udkom Helle Mogensens “Malstrøm”, der er 2. bind i serien om psykolog Anne Lebæk, der er flyttet fra storbyen til den jyske vestkyst. I “Malstrøm” hvirvles Anne endnu engang ind i det lille samfunds skyggesider, hvor alle tilsyneladende har noget at skjule.

Helle Mogensen debuterede i 2019 med “Havunger” til flotte anmeldelser, og vi tog en snak med hende om Udkantsdanmark, inspirationen til karakteren Anne Lebæk og om dét at springe ud som forfatter:

Krimimessen: Du debuterede i 2019 med krimien Havunger, og udgav din anden roman, Malstrøm, i maj 2021. Kan du sætte nogle ord på, hvordan det føles at få din første roman udgivet? Og hvordan var processen med at komme i gang med den svære to’er?

Helle Mogensen: Det var en ubeskrivelig dejlig følelse, da Havunger udkom. Det var en livslang drøm om at skrive fiktion, der gik i opfyldelse.

Det var lidt anderledes at skrive Malstrøm, fordi jeg nu kendte personerne og byen. Jeg skulle ikke på samme måde tænke på at skabe personerne og miljøet, og det gav en anden frihed, mens jeg skrev Malstrøm.

I øjeblikket skriver jeg på 3. bind om Anne Lebæk og Hvertsund. Krimien har arbejdstitlen Stormfloden. Jeg glæder mig rigtig meget til at dele Anne Lebæks jagt på morderen, når romanen udkommer i 2022.

Krimimessen: Hvad er det Udkants- / Vandkantsdanmark betyder for hovedpersonen, Anne Lebæk, i romanen? Og hvorfor har du valgt, at det netop er her dramaet skal udspille sig?

Helle Mogensen: Krimiserien med Anne Lebæk foregår i den fiktive fiskerby Hvertsund ved den jyske vestkyst.

Jeg er enormt optaget af at beskrive vestkystens rå natur og grundvilkårene for de mennesker, der bor og lever i mindre samfund og hver dag får livet til at hænge sammen takket været en god portion kreativitet, stædighed, kamplyst og kærlighed til deres egn.

I Hvertsund slås man med problematikker og udfordringer, som formentlig vil kunne genkendes af de fleste, der bor og lever i det såkaldte Udkantsdanmark.

Hvertsund er en isoleret by, ligesom de personer, der optræder i Havunger og Malstrøm, på mange måder er isolerede fra andre.

Anne Lebæk er introvert. Hun er også stædig og robust  – egenskaber nedarvet gennem generationer, som har levet side om side med havet og den rå og vindblæste natur.

Anne og kvinderne i hendes familie er rundet af generationer af stærke og handlekraftige fiskerkoner, der selv satte dagsordenen. Kvinderne var dybt rodfæstede i en barsk kultur, hvor de gennem århundrede ikke vidste, om mændene vendte hjem fra havet igen.

Krimimessen: Hvor meget af dig selv er i figuren Anne Lebæk?

Helle Mogensen: Både Havunger og Malstrøm tager udgangspunkt i mit eget liv, men det forvandler sig, mens jeg skriver. På én gang er der rigtig meget af mig selv og rigtig lidt.

I første bind, Havunger, flytter Anne tilbage til vestkysten fra København. Ligesom Anne flyttede jeg for år tilbage fra det indre København og hjem til provinsen.

Annes tilbagevenden er forbundet med skyld og skam, der er et væsentligt tema i Havunger. Også evnen – eller mangel på samme – til at tilgive sig selv og ens medmennesker er et centralt tema.

Malstrøm er en krimi om at blive svigtet af dem, man stoler ubetinget på. Om begær efter det materielle og andre mennesker. Om hvordan en enkelt skelsættende begivenhed kan ændre hele ens livsforløb.

Det er universelle tematikker, som det er vildt spændende at dykke ned i. Personerne vokser frem fra temaet, mens jeg undersøger, hvordan problematikken udfordrer forskellige typer af karakterer. Det er fascinerende at gå ind i en karakter og opleve vedkommendes temperament, egenskaber, baggrund og forståelse af verden.

Krimimessen: Jeg vil her til sidst høre, om du vil anbefale tre gode læseoplevelser til Krimimessens følgere?

  • Kvæler af Kim Faber og Janni Pedersen
  • Skånekvartetten af Anders de la Motte
  • Serien om vicekriminalkommissær Gunnar Barbarotti af Håkan Nesser

Malstrøm

En forårsaften finder psykolog Anne Lebæk liget af en ung kvinde i sin venindes hjem i Hvertsunds gamle fiskerkvarter.   Anne kender kvinden overfladisk fra sin praksis og bliver opslugt af at opklare, hvem hun i virkeligheden var, og hvem det er, der ønskede hende død. Annes søgen bringer hende tæt på det rå og vindblæste samfunds skyggesider, hvor alle tilsyneladende har noget at skjule. Og hvor morderen, hvem det end er, aldrig er langt væk.  

Malstrøm er en roman om at leve på kanten af sindets afgrund og om konsekvensen, når den hårfine skillelinje mellem fornuft og vanvid bliver overskredet – og om at blive svigtet af dem, man stoler allermest på. 

Helle Mogensen er forfatter og journalist. Hendes første roman, Havunger (2019), om den introverte psykolog Anne Lebæk, der flytter hjem til den jyske vestkyst efter flere års eksil i København, fik en fornem modtagelse og blev kaldt “en flot stilsikker debutkrimi” og “meget mere end en krimi.” Malstrøm er andet fritstående bind i serien. Helle Mogensen er opvokset i Nuuk og en lille midtjysk landsby og bor i dag sammen med sin datter på limfjordsøen Mors i Nordjylland.  

“Malstrøm” er bind 2 i Helle Mogensens serie om Anne Lebæk og er udgivet på forlaget Alpha.

Helle Mogensen er i øvrigt at finde på Krimimessen 2021.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.