Ane Riel vinder Glasnøglen 2016

SidsAne Rielte år var det Thomas Rydahl, som vandt med “Eremitten”. Og i år blev det så Ane Riel, som løb med årets glasnøgle for den fremragende “Harpiks”.

Den prestigefulde pris “Glasnøglen” har været uddelt siden 1992 og er stiftet for at hylde den skandinaviske kriminallitteratur.

Ane Riels indskriver sig nu på listen over vindere blandt navne som Stieg Larsson, Jussi Adler-Olsen, Håkan Nesser, Henning Mankel m.fl.

 

Juryens begrundelse for årets vinder:

” samfundets stor pris, glasnyckeln 2016, der er tildelt den danske forfatter ane riel for ” harpiks “.
“harpiks” er ikke en typisk kriminalroman, men begge en skræmmende og gribende skildring af de unge liv, da jeg voksede op. Hvad med denne her, første sætning: ” det var mørkt i det hvide rum, så min far slog min bedstemor.”
“harpiks” er blevet tildelt det i deres eget land, danske kriminalakademis harald mogensen-præmie for bedste danske spänningsroman. Mere om ane og den bog, du kan finde på http://www.aneriel.dk/
Glasnyckeln er tildelt dette år for den 25 gang. Den første modtageren var henning mankell, som blev tildelt til “morder uden et ansigt”, starten af hans blockbuster serie ystadskommissarien kurt wallander.
En total af sverige har erobret 8 glasnycklar, danmark og norge 7 hver, island og finland 1. 2
De andre nominerede:
Kati sand felter: “sårbare” (in sv. “de sandvärn sin fundet”.) gb
Yrsa Sigurðadottír”DNA”. IS
Kjell ola dahl “kurer”. nej
Anders de la motte “ultimatum”.

FAKTA
Prisen “Glasnøglen” er opkaldt efter Dashiell klassiske roman, “The Glass Key”. Prisen uddeles hvert år til det bedste nordiske kriminallitterære værk. En jury i hvert af de fem nordiske lande udpeger en national kandidat, hvorefter alle juryer stemmer om, hvem der skal modtage award, ære, et diplom og en helt ægte glasnøgle fra Nybro glaspusteri i Småland.

Tidligere vindere
2015 Thomas Rydahl: Eremiten. DK.
2014 gard sveen: den sidste pilgrimmen. Nej.
2013 jørn lier horst: hunde. Nej.
2012 Erik Valeur: Det sjunde barnet. DK.
2011 leif g.w. persson: den døende detektiv. Se.
2010 Jussi Adler-Olsen: Flaskpost från P. DK.
2009 johan theorin: nattfåk. Se.
2008 stieg larsson: lovlydig borger. Se.
2007 matti rönkä: venner langt væk. Fi.
2006 stieg larsson: mænd der hader kvinder. Se.
2005 anders roslund & børge hellstrøm: udyret. Se.
2004 kurt aust: hjemsøgt. Nej.
2003 Arnaldur Indriðason: Kvinna i grönt. IS.
2002 Arnaldur Indriðason: Glasbruket. IS.
2001 karin alvtegen: der mangler. Se.
2000 håkan nesser: carambole. Se.
1999 Leif Davidsen: Paparazzons heder. DK.
1998 jo nesbø: fladdermusmannen. Nej.
1997 Karin Fossum: Se dig inte om! NO.
1996 Fredrik Skagen: Nattsug. NO.
1995 Erik Otto Larsen: Masken i spegeln. DK.
1994 Kim Småge: Sub rosa. NO.
1993 peter høeg: frøken smillas fornemmelse for sne. Dk.
1992 henning mankell: morder uden et ansigt. Se.

 

Bogen “Harpiks” er ikke en rendyrket krimi i genrens strengeste definition, men snarere en skildring af et mørkt og grotesk socialt miljø. Har du endnu ikke læst bogen kan det varmt anbefales.
HarpiksOm bogen: Det skorter ikke på kærlighed hos familien Haarder der lever et fredfyldt liv mellem granerne på en lille ø kaldet Hovedet. Men hvad gør man når man er et følsomt menneske som gang på gang mister og til sidst ikke kan bære at miste mere?   Måske flygter man fra det hele. Eller måske vælger man at slå sin mor ihjel. At melde sit barn dødt. At lade sin kone miste livet. At drukne sig selv i ting som man nægter at slippe. Måske.   Og hvad gør et elsket barn der vokser op i en verden på hovedet hvor de gode er onde hvor det rigtige er forkert hvor mørket er lyst og de døde er i live? Et barn som ikke må fortælle noget ikke tale med nogen. Et barn der holdes skjult for verden?   Og hvad gør verden?   HARPIKS er en fortælling om kærlighed mellem mennesker om loyalitet og omsorg. Men det er også en gysende beretning om angst for at miste om fastholdelse splittelse og paranoia og om utilsigtet ondskab.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.