fbpx

Det Danske Kriminalakademis prisvindere

marts 11, 2024

Det er nu blevet afgjort, hvem der har vundet og skal modtage Det Danske Kriminalakademis priser.

Priserne vil blive overrakt af Steen Bille, formand for Det Danske Kriminalakademi på Krimimessen lørdag d. 16. marts fra kl. 13.00-13.45 på scenen i Snedkeriet.

Krimimessen ønsker alle vindere et stort tillykke!

Palle Rosenkrantz prisen (bedste udenlandske krimi/spændingsroman)

Vinder: Peter May for Lewis-trilogien – “Sorthuset”, “Lewismanden”, “Skakbrikkerne”. Oversat af Ninna Brenøe og udgivet af Gyldendal. Med prisen følger 10.000 kr. 

The Isle of Lewis, den mest afsides og barske del af Skotland, er et gudsforladt sted med en gudfrygtig befolkning. Men under troens overflade lurer ældgamle, hedenske drifter mod hævn og blodsudgydelse. Da et bestialsk mord begået på øen viser sig at bære ligheder med et andet mord begået på fastlandet, bliver Fin Macleod fra Edinburghs politi hentet ud af sin sygeorlov og sendt af sted for at bistå efterforskningen. Fin er født og opvokset på Isle of Lewis, og turen til fødeøen bliver en rejse tilbage til hans egen mørke fortid.

Mens Fin langsomt finder tilbage til de mennesker og steder, der definerede hans traumatiske barndom, begynder den barske og pittoreske ø med sine sære skikke at påvirke ham. Hvert skridt han tager for at opklare sagen, bringer ham tættere på den skæbnesvangre konfrontation med de hændelser i hans fortid, der næsten ødelagde hans liv. (Pressetekst fra “Sorthuset”).

Fra juryens begrundelsePeter Mays trilogi Sorthuset, Lewismanden og Skakbrikkerne om den skotske ø Lewis handler om vild natur, både menneskenes og øens: Urgamle stridigheder glemmes ikke, ej heller venskab og kærlighed, og det gør ikke livet nemt. ‘Lewis-trilogien’ er en stormomsust oplevelse både fysisk og mentalt.  

Harald Mogensen prisen (bedste danske krimi/spændingsroman)

Vinder: Jens Henrik Jensen for “Pilgrim”. Udgivet på Politikens Forlag. Med prisen følger 15.000 kr.

Selv længe efter opklaringen af en række krigsveteraners voldsomme død, bliver sagen ved med at kaste lange skygger ind over den tidligere jægersoldat, Niels Oxen, og hans makker i PET, Margrethe Franck.
Tynget af skyldfølelse over at have slået uskyldige ihjel er Oxen forsvundet ud på en måneder lang vandring, mens Franck rager uklar med ledelsen og bliver suspenderet.
Da den forhenværende PET–chef Axel Mossman rækker ud efter deres hjælp til en simpel opgave, ligner det en kærkommen afveks­ling fra alle spekulationer.
Franck og Oxen skal sammen med Mossman bistå de danske skatte­myndigheder med et hemmeligt køb af oplysninger fra en bank– lækage i Panama.
Sideløbende arbejder de sammen med den unge betjent Sally Finnsen for at nå helt til bunds i den gamle sag, der stadig piner dem.
Da de efter møjsommeligt arbejde endelig kommer på sporet af en mystisk drabsmand, udfordrer de intetanende store, usynlige kræfter.
Hvorfor vil nogen for enhver pris vil holde hånden over en morder? Hvad har Panama–sagen med det hele at gøre? Og hvorfor lyver deres gamle allierede, Mossman?
Jagten på svar bringer dem i livsfare.

Fra juryens begrundelse: Med Jens Henrik Jensens romanserie om den traumatiserede elitesoldat Oxen, der ikke stikker op for bollemælk eller autoriteter en bloc, har Danmark fået sin helt egen superhelt af international klasse. Det er en kvalitet, læserne forstår at sætte pris på. Herunder dem i Kriminalakademiets jury.

Debutantdiplomet

Vinder: Christina Lund for “Sort monsun”. Udgivet på forlaget Gutkind.

Sort monsun er en medrivende thriller om sorg, traumer og kyniske magtkampe.

Efter en personlig tragedie rejser den tidligere udenrigskorrespondent Cathrine Birklund til Bangkok. Hendes plan er at gemme sig, og Thailand er det perfekte sted at forsvinde – tror hun. For da Cathrine møder sin gamle veninde Pim, bliver hun i stedet involveret i en mystisk sag om en forsvunden ambassadørdatter.   

Historien viser sig at have betændte politiske rødder, og pludselig står Cathrine midt i en diplomatisk krise mellem to gamle kongeriger. Hun må opklare sagen, men hendes egen sikkerhed er i fare, og de dæmoner, hun forsøger at flygte fra, truer stadig med at indhente hende.

Fra juryens begrundelse: En overbevisende debut fra Christina Lund, der både kender sine virkemidler, genren og Thailand, og samtidig tør tage sin læser gennem de gyder, der ikke står i turistbrochurerne eller de andre bøger.

Tage la Cour- diplomet (bedste fagbog om kriminallitteraturen)

Vinder: Hans Petter Hougen for “117 måder at dø på”. Udgivet på forlaget Lindhardt & Ringhof.

Gennem et langt liv som retsmediciner har Hans Petter Hougen set lidt af hvert – både indenfor naturlige og mindre naturlige måder at komme af dage på. I denne bog gennemgår han de drabsmetoder, der findes: Skud, kvælning, skarp vold eller stump vold. Dertil kommer mere sjældne, men også spektakulære måder som for eksempel gift, rovdyr og eksplosioner.

Gennem bogen kommer Hans Petter Hougen med eksempler fra sit arbejde på Retsmedicinsk Institut i København og fra sin oplæring i Miami. Han tager os med ud til findesteds- og gerningsstedsundersøgelser og svarer på spørgsmål som: Hvordan finder retsmedicineren frem til en dødsårsag? Hvordan kan retsmedicinerens konklusioner hjælpe politiets efterforskning? Kan et drab kamufleres som ulykke eller naturlige årsager, og hvordan afslører retsmedicineren det?

Fra juryens begrundelse: På en både informativ og underholdende facon skriver professor og retsmediciner, Hans Petter Hougen om det simple mords komplicerede metoder til at slippe af med et andet menneske uden opdagelse. Hougen er en humanist i den hvide kittel, som synes ustandselig og uanfægtet at det er synd for menneskene. 

Årets historiske krimiroman-diplom

Vinder: Peter Winther-Schmidt for “For hele riget” (North Publishing/Politikens forlag).

Der er våbenhvile, men ikke fred. Året er 1848, og Danmark forandrer sig i rivende hast: Krigen splitter landet, fremmede magter blander sig, og i København sidder en lille gruppe og arbejder på udkastet til en grundlov.

I Kiel tror den unge Sophie Lassen, at hun efter et års prøvelser endelig har fundet lykken, men hun skal vise sig at tage grueligt fejl. Og på herregården Engelsholm vågner hendes fætter Frederik hårdt såret med kun én tanke i hovedet: hævn.

For hele riget er en spændingsroman om intrigerne, spændingerne og kampene i tiden op til, at Danmark i 1849 fik sin grundlov. Det er sidste bind i trilogien om en familie og en nation i splid med sig selv og hinanden over liberalisme og konservatisme, folkelighed og egeninteresse, samvittighed og viljen til at tage andres liv.

Fra juryens begrundelse: Med sin spændende historiske krimitrilogi centreret om og fokuseret på Treårskrigen 1848-1850 har Peter Winther-Schmidt skrevet en spændende saga om den gang Danmark gennemlevede en borgerkrigsagtig krise. Der er smæk for alle pengene, romantik og revolution, forræderi og forsoning.