fbpx

Forfatternes ferielæsning

juli 11, 2023

Ferietid er lig med læsetid. Vi har spurgt en række forfattere om, hvilke bøger de pakker i kufferten og skal læse i løbet af ferien.

Måske kan du blive inspireret til din næste feriebog.

God læselyst!


Claus Lohman

Forfatter. Debuterede i 2013 med den konspiratoriske videnskabskrimi “Genstart” efterfulgt af “Genspejl” (2015) og “Genkald” (2016). I 2018 startede han en ny serie i tre bind med virolog Martin Henderson, hvor første bind har titlen “Under overfladen”. Han har senest udgivet bogen “Efterskælv” i samarbejde med Heidi Lohman.

Claus Lohman. Foto: Sanne Bjerg

’Udover at nyde den danske sommer og selv skrive på nye snørklede krimigåder får jeg heldigvis også tid til at læse krimier.

Desværre ikke så mange, som jeg gerne ville, men enkelte bliver det heldigvis til.

Jeg har lige købt “Tveægget” af Rikki Tholstrup Sørensen, som jeg synes, lyder spændende. Den handler om en falleret, tidligere politibetjent, som en dag kontaktes af en velhavende enke, der vil have ham til at undersøge, om hendes mand nu også er død.

Jeg ser meget frem til at læse “Skår” af Bret Easton Ellis. Han står også bag “American Psycho”, som slog benene væk under mig, og som har gjort, at han er blandt mine favoritforfattere.

“Skår” handler om Bret selv, dengang han gik på high school, hvor han står over for død, sex, identitet og misbrug. Bogen er delvis selvbiografisk og kredser om en seriemorders jagt på ofre i firsernes USA.

På mine løbeture vil jeg glæde mig til at høre “Alle kongens mænd” af Elina Backman, der er indlæst af Githa Lehrmann, som sammen med Torben Sekov er min yndlingsindlæser.

Jeg er så heldig, at de begge har indlæst mine egne krimier. “Alle kongens mænd” handler om den finske journalist Saana, som sættes op på en blind date med kriminalkommissæren Jan, og snart undersøger de, om der er en sammenhæng mellem en 30 år gammel sag og nogle nye mord.’


Florence McLean

Psykolog med speciale i bl.a. Klinisk Psykologi, Psykoterapi, Børneneuropsykologi. Derudover uddannet Criminal Profiler fra bl.a. The Forensic Criminology Institute i USA. Har længe været fascineret af og arbejdet med seriemorderens sind. Udgav i 2021 bogen “Seriemorder – mennesket bag monsteret” og er netop udkommet med “Ondskabens psykologi”.

Florence McLean. Foto: Thomas A.

Jeg har ikke som sådan ferie, da jeg er i gang med en Master off Science in Criminal Profiling i USA, og de holder ikke ferie i juli.

Jeg læser lige nu en biografi om seriebrandstifteren Thomas Sweatt: “Inside the Mind of DC’s Most Notorious Arsonist“.


Den næste bog jeg skal i gang med bliver “The Mind og a Murderer” af Richard Tayler.

Men men men, den bog jeg nok glæder mig mest til at læse hen over sommeren er Jakob Melanders nye bog “Lysets engel”.

Derudover prøver jeg også altid at læse noget hyggeligt, så den står også på et par sjove bøger. Jeg har bare ikke fundet dem endnu.


David Garmark

David Garmark. Foto: Les Kaner.

Forfatter. Debuterede i 2015 med romanen “Drengen, der aldrig kom hjem”. Har siden udgivet en række romaner og krimier bl.a. den populære serie med efterforskerne Max Munk og Merian Takano – “Rød tåge”, “Hvidt had” og “Sort arv”.

Jeg er så snydeheldig, at jeg får lov til at læse en masse bøger før jer som lydbogs-indlæser. Det betyder desværre jo også, at det antal bøger, jeg kan læse for min egen fornøjelses skyld, er begrænset, men lige netop sommerferien og andre ferier er sat af til det.

Forleden var jeg til Blixenprisen sammen med mit forlag, og her fik Dorrit Willumsens ’Tjeneren og hans søster’ prisen for årets roman. Det gik op for mig at jeg aldrig havde læst nogle af hendes bøger, selvom hun debuterede i 1965, og det er sgu da for ringe, så den skal jeg have læst.

Jeg har også planer om at læse et par Fred Vargas krimier. Det bliver nok ’Den Tredje Jomfru’ og ’Et Uvist Sted’. Fred Vargas er efter min mening en af verdens bedste krimiforfattere, og hendes bøger om Kriminalinspektør Adamsberg er så finurligt labyrintiske og spækket med tør humor at det er en fryd. Hendes ’Den Rasende Hær’, inspirerede mig til at skrive ’Rød Tåge’ i sin tid.

Og så har jeg Hemingways samlede noveller at smide ind her og der, når det lige er en times tid at slå ihjel. Papa Hemingways simple stil er jo svær at komme udenom, når man er forfatter og særligt for mig, der ofte har svært ved at fatte mig i korthed i mine egne bøger.

Og med det, vil jeg ønske jer alle en formidabel sommer og masser af læselyst.


Holm & Bolther

Forfatterparret Line Holm (tv) og Stine Bolther.

Line Holm 

er uddannet journalist og bachelor i idéhistorie og var i knap 20 år ansat som featurejournalist på avisen Berlingske. Hun er forfatter til fem bøger og har været nomineret til både Cavlingprisen og Weekendavisens Litteraturpris. I dag arbejder hun på fuld tid som forfatter. Hun har sammen med Stine Bolther udgivet tre bøger i serien med historiker Maria Just – “For barnets bedste” (2020), “Lovløs” (2022) og “Natjæger” (2023).

Efter at have udgivet ”Natjæger” – bind 3 i Holm & Bolthers serie om politihistorikeren Maria Just – i maj kan jeg og min medforfatter Stine Bolther i år se frem til en lang og afslappende sommerferie.

Hele tre-fire uger ved forskellige lokationer langs Vesterhavet bliver det til for mit vedkommende, og planen er at fylde bilen op med spil, kreative sysler, strandlegetøj til børnene og ikke mindst; bøger til både store og små.

Jeg skal helt sikkert læse “Under de høje ege” af Chris Whitaker. Jeg var vild med hans første udgivelse på dansk, ”Vi begynder med slutningen”. I ”Under de høje ege” venter endnu en farverig, rørende thriller om et barn, der forsvinder sporløst fra en flække i Californien.

Jeg går også og gemmer på 1993-klassikeren ”Hændelser ved vand” af Kerstin Ekman, som netop er kommet som tv-serie. Jeg har læst den multiprisvindende krimi for mange år siden, men vil gerne genopleve den som litteratur, inden jeg kaster mig over tv-serien. Bogen handler om et dobbeltmord i 1970erne, som står uopklaret i knap 20 år, før nye hændelser kaster lys over den gamle, traumatiserende sag. Bogen er kendt for sine fantastiske naturbeskrivelser og skarpe samtidsportræt.

Min forfatterkollega Iben Albinus har anbefalet mig Mick Herrons spionromaner, som Apple TV’s hitserie ”Slow Horses” er baseret på. 1’eren i serien hedder ”Slagteheste” på dansk og handler om Jackson Lamb og hans mandskab, der alle er forvist fra aktiv tjeneste i den engelske efterretningstjeneste. Nu befinder de sig i Slough House, hvor de skubber rundt på papirbunker … lige indtil en ung person bliver kidnappet.

Men allerførst skal jeg færdiggøre et lille stykke (næsten ikke) fiktiv danmarkshistorie, nemlig Kim Blæsbjergs ”De bedste familier”, der kredser om familier ansat i og omkring Cheminova-fabrikken i Lemvig i 1950erne. Det er en stor fortælling om velfærdssamfundet i hæsblæsende udvikling, om grådighed, moralsk svigt og drømmen om et bedre liv for sine børn.

Stine Bolther 

er journalist, forfatter og radio/tv-vært og har i over 20 år arbejdet som rets- og kriminalreporter. Hun har skrevet 13 bøger indenfor både true crime og fiktion og er desuden podcast-vært på flere populære podcasts, bl.a. Danske Drabssager.

Sommeren er over os og det har både min medforfatter Line Holm og jeg set frem til. Vi har haft travlt med udgivelsen af ”Natjæger” – bind 3 i Holm & Bolthers serie om politihistorikeren Maria Just – som er blevet så godt modtaget af læserne.

Nu trækker vi stikket, og jeg skal både nyde det gode danske sommervejr og til sydens sol. Som altid pakker vi i min familie en masse bøger, for ferien bygges op af lige dele oplevelser og afslapning.

Jeg har netop fået fingre i Iben Albinus anmelderroste spændingsroman ”Den danske agent”, som jeg glæder mig til at læse. Jeg var begejstret for første bind i serien, ”Damaskus”, som vandt Det Danske Kriminalakademis debutantpris. En del af handlingen i den nye bog foregår i Beirut i Libanon, som jeg selv har besøgt flere gange, så jeg ser ekstra meget frem til nogle hæsblæsende timer med undercover-agenten Sigrid Melin.

Den tidligere politimand og sikkerhedschef Anders de la Motte har udgivet krimien ”De Bjergtagne”, som jeg har hørt meget godt om. Det er første bind i serien om efterforskeren Leonore Asker, men ikke første bog skrevet af den dygtige svenske forfatter. Så hvis han bare lever lidt op til de tidligere bøger, så kan jeg ikke blive skuffet.

Bøger indenfor virkelighedens kriminalhistorie interesserer mig altid, og jeg har endnu ikke fået læst ”Fanden tage dig – beretning om et kvindedrab” af Niels Frank. Hans søster blev dræbt af hendes eksmand, og forfatter Niels Frank går med bogen tæt på sin egen sorg, vrede og afmagt, samtidig med at man også hører om efterforskningen og retssagen. Jeg så et interessant interview med ham på Krimimessen i Horsens, og man kan ikke undgå at blive berørt af hans historie.


Jakob Melander

Forfatter. Debuterede som krimiforfatter i 2013 med “Øjesten”, som blev starten på den populære serie med politiassistent Lars Winkler. Startede en ny serie i 2021 med politiassistent Christian Porsing og den tyske criminal profiler Sigga Freitag. Serien tæller indtil videre tre bind – “Jeg er Sarons rose” (2021), “Station Z” (2022) og “Lysets engel” (2023).

Palle Schmidt: “De efterladte
Første bind i Palle Schmidts skammeligt overssete Hauge-serie. Hauge er en kriminel, der i denne første bog netop er kommet ud af fængslet. Rockerkongen Bjarke mener, at Hauge skylder ham en tjeneste, og sender ham til en fiktiv by i Nordjylland nord for Frederikshavn, for at opklare nevøens død. For hvordan kan en fisker og elitesvømmer drukne i et havnebassin? Hauge er en skøn karakter, en slagfærdig kriminel, der både besidder en veludviklet retfærdighedssans OG slår en mere end proper næve.

Mohlin & Nyström: “Det sidste liv
FBI-agenten John Adderly har arbejdet undercover i en kriminel organisation i Baltimore i USA. Nu er han blevet exfiltreret og har fået en ny identitet. Men inden er han blevet kontaktet af sin svenske mor, der fortæller ham, at hans halvbror, Billy, er mistænkt for et ti år gammelt drab på en ung kvinde i den svenske by Karlstadt, hvor John og Billy er vokset op. En cold case-efterforskningsgruppe blevet nedsat, og den har kun én mistænkt, Billy. Liget af den unge kvinde er ikke blevet fundet, og moren trygler John om at vende tilbage. Nu må John vælge en ny identitet som svensk-amerikansk efterforsker og indsættes i efterforskningsteamet.
Sammenstødet mellem Johns amerikanske mentalitet og de svenske kollegers mere rolige og europæiske tilgang til politiarbejdet giver adskillige gnidninger, og John indser snart, at hans hemmelige identitet måske ikke er så hemmelig længere. Jeg er i færd med at læse bogen nu, og udnytter hver en ledig stund til at læse endnu et kapitel eller ti. Kan varmt anbefales.

Thomas Harris: “Den røde drage
Ingen liste uden denne bog, som jeg har lært utrolig meget af, og som også er en vigtig krumtap i min første bog om Sigga Freitag, Jeg er Sarons rose (så fik jeg også lige nævnt den:)) Seriemorderen Tandfeen udvælger sig familier, som han sniger sig ind til og dræber ved fuldmåne. Jeg glemmer aldrig det gys, jeg fik, da det går op for læseren, hvordan morderen udvælger sine ofre. Min kone havde bogen med i sommerhus og da jeg ikke havde andet at læse, overtog jeg den efter hende. En nat vågnede jeg og var overbevist om, at Francis Dollarhyde stod inde i stuen og betragtede os. Bogen er et isnende gys til en sommerferie, der tegner til at blive både hed og lang.
Den røde drage er blevet filmatiseret to gange og udmærker sig også ved at introducere Hannibal Lecter til en — føles det som — indtil da uskyldig verden. Har du endnu ikke læst den, er den et must-read. Og hvis du har, kan du roligt læse den igen!


Cara Hunter

Cara Hunter er en succesfuld, engelsk krimiforfatter. Hun har en ph.d. i engelsk litteratur fra universitetet i Oxford, men lever i dag af at skrive. Hun bor i Oxford i en gade, der minder en hel del om dem, hun beskriver i sine bøger.

Summer reading is made for crime! I don’t have much time to read when I’m writing so holidays are doubly welcome as I usually managed to halve my TBR pile in a week! These are the books I’m especially looking forward to this year.

Firstly, Everyone Here is Lying, by my fabulous friend Shari Lapena. She never fails to find the sore spot in outwardly happy families, and this looks like a cracker.

The next is A Game of Lies by Clare Mackintosh. This one is built round a reality TV show, so I’m really interested to see what Clare makes of that.

Next up, Still by Matt Nable. This is an Australian thriller set in Darwin, which was given to me by an Aussie bookseller friend. Having been to that part of the country I can see how atmospheric the setting could be. And it’s incredibly hot – so even more fitting for a summer read!

And finally, The New Wife, by another friend, JP Delaney. I’ve already had a sneak peek at this and it has a definite Daphne du Maurier vibe. My Cousin Rachel is one of my all-time favorite books, so I’m already sold on this one.


Arne Dahl

Arne Dahl er den populære og prisbelønnede forfatter til mere end 20 kriminalromaner, fordelt på tre serier. Bag forfatternavnet Arne Dahl er litteraturkritikeren Jan Arnald. Det startede med serien om A-gruppen, der senere succesfuldt er blevet til tv-serie, og fortsatte med kvartetten om Opcop. Med “Skyggezone” startede Arne Dahl på sin tredje serie – og nåede nye højder i sit forfatterskab.

I sommar firar jag 25-årsjubileum som deckarförfattare och har en liten läsplan som jag förmodligen inte alls kommer att följa, eftersom jag har minst en bok att skriva. Men utan förhoppningar och ambitioner blir man gammal i förtid, och dit har jag ändå inte riktigt kommit ännu. Alltså en kvartsfullbordad läsplan som ser ut ungefär så här:

Jag är mitt i Tana Frenchs ”The Searcher”, en riktigt irländsk historia där den avhoppade Chicago-polisen Cal har flyttat till den västirländska landsbygden efter en skilsmässa. Han lever ett fridfullt liv på en plats där man inte ens låser dörren efter sig. Kontrasten mot en amerikansk storstad kan inte vara större. Men så dyker ett tolvårigt barn upp med ett oklart önskemål, och Cals liv ändrar karaktär. Sällan har min längtan till Irland varit större, trots att det regnhöljda landskapet sakta men säkert förlorar sin oskuld.

Jag har också smakat på indiskan Deepti Kapoors maffiga politiska thriller ”Age of Vice” och redan lärt känna Indien bättre än någonsin tidigare. Det ser ut att kunna bli en riktigt kraftfull, Succession-liknande historia om ett genomruttet affärsimperium och svallvågorna efter den släkt som styr det med det groteska klassamhällets och korruptionens fulla kraft.

Annars har jag vikt sommaren åt Cormac McCarthy. Jag ska kasta mig in i en efterlängtad omläsning av ”Blood Meridian”, som vilar djupt nerbäddad i mitt minne som det närmaste en modern roman har kommit Shakespeare. Blod och död och terror i vindlande vackra meningar.

Då är jag förhoppningsvis förberedd på dubbelromanen som McCarthy valde att avsluta sitt liv med. Jag förväntar mig både flyhänt spänning och svårpenetrerad litterär kraft av ”The Passenger” och ”Stella Maris”. Om jag kommer igenom dem har jag förmodligen inte skrivit ett ord på hela sommaren…

God krimisommer og god læselyst!