Det Danske Kriminalakademis priser
Det er nu blevet afgjort, hvem der skal modtage Det Danske Kriminalakademis priser.
Priserne vil blive overrakt på Krimimessen lørdag d. 2. april fra kl. 13.00-13.45 på scenen i Snedkeriet.
Palle Rosenkrantz prisen (bedste udenlandske krimi/spændingsroman)
Vinder: Ragnar Jónasson for trilogien Mørket, Øen og Tågen. Udgivet på Gads forlag.
Om Mørket:
Mørket er første bind i trilogien om Hulda Hermannsdottir fra Reykjavik Politi. Bogen er kåret til en af de 100 bedste krimier siden 1945 af The Times, og islandske Ragnar Jónasson har med trilogien om Hulda slået sit navn fast som ny nordisk krimistjerne. Hulda har været politiefterforsker i årtier, men nu er det slut. En fremadstormende, ung mand skal overtage hendes job og hendes kontor, og Hulda er tvunget på pension før tid. Da hendes chef giver hende mulighed for at vælge en cold case at fordrive den sidste tid med, er hun ikke i tvivl. Hun vælger sagen om en ung russisk kvinde, hvis håb om asyl og beskyttelse endte på en kold, mørk strand i Island. En hastig politiefterforskning konkluderede, at der var tale om selvmord, og sagen blev lukket uden postyr. Hulda opdager hurtigt, at en anden ung kvinde forsvandt i samme periode, og at ingen fortæller hele sandheden. Selv Huldas egne kolleger lader til at ville bremse efterforskningen. Tiden er knap, men Hulda vil gøre alt for at opklare sagen – også selvom hun bringer sit eget liv i fare. Serien om den egenrådige Hulda Hermannsdottir er fortalt i omvendt kronologi. I Mørket møder vi den ældre Hulda, der skal løse sin sidste sag. I de næste bind bevæger vi os baglæns gennem hendes liv og politikarriere.
Harald Mogensen prisen (bedste danske krimi/spændingsroman)
Vinder: Morten Hesseldahl for Mørket under isen. Udgivet på Modtryk.
Om bogen
Dansk-grønlandske Pipaluk mærker uroen, og hun begynder at overveje noget, som tidligere var utænkeligt. Hun begynder at overveje at vende tilbage. Tilbage til Grønland. Det Grønland, hun som ung pige akkurat slap fra i live, men som aldrig har sluppet taget i hende.
Hun er siden blevet elitesoldat og har været udsendt på skarpe missioner for den danske hær. Nu får hun brug for alle sine færdigheder, ligesom hun kommer til at trække på enhver soldats stærkeste våben: Loyalitet.
Pipaluk konfronterer sin fortid og møder et Grønland, som næsten ikke er til at kende. Stormagterne lægger arm om den militære sikkerhed, og kapitalinteresser slås om undergrunden.
Samtidig smelter isen, og gamle hemmeligheder dukker frem i lyset.
Debutantdiplomet
Vinder: Iben Albinus for Damaskus. Udgivet på Politikens forlag.
Om bogen:
Sigrid udstationeres i Damaskus for en skandinavisk telegigant i håb om at hjælpe demokratiet på vej i Syrien og efterlader mand og barn i Danmark. Året er 2011, og det arabiske forår spirer. Da regimet tager brutale midler i brug for at slå oprøret ned, siger Sigrid ja til en ikke ufarlig opgave for den danske efterretningstjeneste.
I Syrien møder Sigrid samtidig ungdomsveninden Reem, efter en dramatisk begivenhed skilte dem ad i studieårene i København. Nu genforenes de endelig i Damaskus, hvor jasmintræerne blomstrer om kap med håbet om politiske reformer. Men Reem viser sig at stå på den modsatte side i konflikten. Hun leder et sikkerhedsfirma og har tætte bånd til regeringen.
Mens Sigrid prøver at gøre det rigtige, fører hun både sig selv og dem, hun elsker, ind i en livsfarlig konspiration og må spørge sig selv: Hvem er ven, og hvem er fjende?
Damaskus er en spændingsroman om venskab og forræderi, om kærlighed og krigsforbrydelser og om, hvor forbandet svært det er at være et godt menneske i mødet med ondskab.
Tage la Cour- diplomet (bedste fagbog om kriminallitteraturen)
Vinder: Iben Danielsen for bogen “Profession Privatdetektiv”. Udgivet på Kriminalforlaget.
Om bogen:
Hvad laver en privatdetektiv egentlig? I bogen her fortæller detektiverne selv om deres arbejde. Der optræder hverken merskumspiber, blå briller eller bløde herrehatte, i stedet får du indblik i et arbejde, der umiddelbart synes at være på kant med loven, men som er en både legal og anerkendt profession.
Privat efterforskning handler ikke om lyssky forretninger og sager, der løses ved hjælp af forstørrelsesglas, skæg og blå briller. I stedet er så hverdagsagtige elementer som computeren og mobilen blandt de essentielle værktøjer, når privatdetektiven går på arbejde. I Profession: privatdetektiv tegner Iben Danielsen et realistisk og virkelighedsnært billede af den danske privatdetektiv, der tit arbejder sideløbende med politiet.
Som privatdetektiv skal man både være diskret og noget af en menneskekender, når nu ens sager drejer sig om alt fra forsikringssvindel og butikstyveri til utroskab og forsvundne personer.
Bogen henvender sig til alle med interesse for true crime og opklaringsarbejde. Profession: privatdetektiv er ikke en manual, men hvis man nu skulle få smag for erhvervet eller en dag får brug for en privatdetektiv, er der godt med inspiration at hente.
Krimimessen ønsker alle vindere tillykke med priserne.